1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Забранени препарати за мишки убиват домашни животни

Забранени препарати за мишки убиват домашни животни

Особено тревожно е, че най-засегнатите райони Сарафово, Равнец, Камено и Каблешково са предпочитано място за птиците, много от които се хранят в земеделските ниви.

 

Проблемът с нашествието на гризачи в бургаски регион и предстоящата кампания за тровенето им наложи свикването на заседание, в което участваха представители на Сдружението на ловците и риболовците в Бургас, РИОСВ, Регионалното управление по горите, Българското дружество за защита на птиците, както и Регионалната служба за растителна защита.

Директорът на регионалната служба за растителна защита Лиляна Василева съобщи, че въпреки поисканата помощ от Областната служба за земеделие и гори към косимията за бедствии, аварии и катастрофи до този момент не са отпуснати никакви средства за борба с гризача. Вследствие на това всяка селскостопанска кооперация сама щяла да решава какви препарати да използва, за да не бъде унищожена изцяло продукцията й. На срещата природозащитници алармираха, че вече са получили и първите сигнали за измрели домашни птици в село Порой. Това е станало след преминаване на камион с третирано зърно на път за полето, уточниха бургаските еколози. Те коментираха, че въпреки предупрежденията на експертите от регионалната служба за растителна защита, почти никой от земеделските стопани не е изпълнил предписанията за дълбока оран на стърнищата и слънчогледовите ниви.

Еколозите предупредиха за опасността от вкарването на иноектициди в зърното, което причинява сериозни вреди по цялата хранителна верига (гризачи-птици-бозайници). Особено тревожно е, че най-засегнатите райони Сарафово, Равнец, Камено и Каблешково са предпочитано място за птиците, много от които се хранят в земеделските ниви./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.