1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Започва преброяване на домашните птици в Плевенско

Започва преброяване на домашните птици в Плевенско

Това реши областната епизоотична комисия

 

Преброяването на домашните птици в частните стопанства и във фермите се налага, за да е ясно в какви граници ще се действа в условия на появила се зараза от птичи грип.

Това реши на вчерашното си заседание Областната епизоотична комисия. В момента обстановката в Плевенска област е спокойна и от изследваните 39 трупове на открити мъртви водоплаващи и домашни птици нито един не е положителен за наличие на вируса на птичи грип в който й да е негов вариант. Няма и констатирани случаи на повишена заболеваемост и смъртност по домашните и диви прелетни птици, съобщи шефът на РВМС д-р Емил Попов.

В понеделник по сигнал от Писарово са транспортирани до Плевен, а вчера и до София труповете на четири кокошки, умрели в частен двор. Предполага се, че пернатите са погълнали миша отрова и от това е настъпила смъртта им.

Останалите 26 кокошки в същото стопанство нямат симптоми на някакво заболяване, уточни д-р Попов.

Всеки ден се извършват проверки по домовете, към днешна дата са проверени 21 311 домакинства. Проверени са и 76 промишлени ферми. Под наблюдение са водните ивици на реките Дунав, Осъм, Вит и Искър, а също и язовирите, но те сега са замръзнали.

Кметовете по общини и населени места правят всичко възможно да определят подходящи места за загробване на мъртви или унищожени при подозрение за заболяване птици. Ямите за загробване трябва да бъдат изградени на безопасно за хората място и по определени правила,едно от които да се циментирани и херметизирани. Трябва да се осигурят препарати за дезинфекция и гориво за изгаряне на труповете, а на ветеринарите или екипите, които ги събират да се осигурят изолационни костюми, ботуши, очила и ръкавици.

В населените места на Плевенска община има такива ями само в половината от тях, е информирал зам.-кметът Пламен Керековски. Последният протокол за съществуването на такива ями е направен преди 3 години.

Затова зам.-кметът е изразил недоумение къде сега се изхвърлят труповете на умрели животни и е съобщил, че ще разпореди проверка още тази седмица.

РВМС – Плевен разполага с 127 комплекта защитни облекла за многократна употреба. От тях е осигурен по един за всяка районна ветеринарна лечебница. Националният кризисен щаб за посрещане на евентуална грипна пандемия в България е изпратил в РВМС в Плевен и специални табели, които ще бъдат поставени край язовирите в Плевенска област, а надписът върху табелите е: "Внимание! Опасност от птичи грип. Не влизай! Не пипай птиците!". Мярката е превантивна.

Тъй като сигнали за мъртви птици в РВМС се получават непрекъснато от всички краища на областта, службата има належаща нужда от още четири автомобила. Един от тях трябва да е високопроходим, е обяснил д-р Попов.

В настоящия момент куриерските фирми категорично отказват да транспортират пакетите с трупове на мъртви птици до централната лаборатория в София.

Заради инструкцията на здравното министерство за намаляване до минимум на риска от заболяване на хората при контакт с птици, заразени с високо патогенна инфлуенца, от РИОКОЗ – Плевен са предложили по време на заседанието на епизоотичната комисия да се изготви списък на екипите, които ще събират труповете на мъртви птици. В списъците трябва да се посочат точни данни за човека, както и че е преминал обучение за работа в зона на зараза и кой е личният му лекар. За петък в РИОКОЗ е предвидена работна среща със специалисти от доболничната и болничната помощ за конкретни указания за действия в условия на птичи грип. Инструкцията е раздадена на всички кметове на общини в Плевенска област. 35 опаковки от медикамента "Тамифлу" са получили в РИОКОЗ и 1 500 опаковки "Ремантидин". Лекарствата могат да се използват при поставена диагноза само от инфекционист, е пояснил директорът на дирекция "Надзор на здравето" в РИОКОЗ д-р Светла Козарова. В хигиенната инспекция разполагат и с 15 изолационни костюма за еднократна употреба.

Университетската болница в Плевен е в готовност да приема случаи със симптоматика на птичи грип. Ако се докаже диагнозата, пациентите ще бъдат изпращани за лечение в специализираните отделения в София, Варна или Пловдив. Според доц. Пенка Илиева, началник на Инфекциозна клиника, за евентуалните доказани случаи на заболяването, са осигурени четири хеликоптера за транспортиране до съответните болници за лечение. Доц. Илиева е обяснила, че птичият грип е опасна болест, която протича бързо, изразява се в остра дихателна недостатъчност и в 85% от случаите завършва със смърт.

Научните сведения сочат, че птичият грип "изяжда" мълниеносно левкоцитите, допълни доц. Илиева.
Само една кланица има лиценз да работи в Плевенска област към днешна дата - "Имппекс". Следващата седмица позволение за работа от РВМС ще получи и кланица "Венеция". Директорът на санитарната служба д-р Емил Попов разказа, че имат сигнали за нерегламентирани и тайни кланета на животни, особени в района на община Червен бряг. Затова призова полицията и кметовете да информират РВМС за подобни случаи, за да се налагат санкции и да се търси отговорност на нарушителите.

Напоследък от нерегламентирана кланица са иззети 600 кг свинско месо. То, обаче, се оказало годно за консумация и било предадено безвъзмездно за храна на армията. Глобата за нерегламентирано клане на животни е 5 000 лева.

В нарушение е и плевенската кланица, информира д-р Попов. Тя няма разрешение за работа от началото на тази година, но извършва незаконно производство обикновено през нощта. Субпродуктите - крака, перушина и вътрешности, се изхвърлят в открита яма, която изобщо не се дезинфекцира и опасността от каквато и да е зараза е голяма. За инцидента ще бъде подаден сигнал до икономическа полиция и данъчните служби./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.