1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Започват прегледите на пчелните кошери за американски гнилец

Започват прегледите на пчелните кошери за американски гнилец

Пчелните семейства, в които е намерен този най-опасен за пчелите вредител, се изгарят.

 

Есента е времето, в което пчеларите, които се извадили меда от кошерите, имат задължението да направят прегледи на кошерите за американски гнилец. Според изискванията на Наредба № 27 Районната ветеринарномедицинска служба е оторизираният орган, който извършва задължителните профилактични прегледи на пчелните семейства за американски гнилец, каза Румен Балински, секретар на Областния пчеларски съюз в Плевен. Този преглед започва през месец август и трябва да бъде приключен до средата на септември. За целта на 16 август е издадена заповед на Районната ветеринарномедицинска служба за извършването по населени места на тези задължителни профилактични прегледи. "В Плевенска област има около 10% лицензирани ветеринарни лекари, които са и пчелари и могат да извършват тази дейност като проверители по профилактичните прегледи на пчелните семейства. Както и миналата година, Областният пчеларски съюз пое инициативата и още през първите месеци на годината ние проведохме обучение на пчелари-проверители. Те са минали на инструктаж и по силата на издадената заповед от д-р Румен Бояджиев, директор на РВМС, те трябва да извършат проверката на кошерите в цялата област", каза Румен Балински. 

Целта на проверките е да бъде установено евентуалното наличие в кошерите на американски гнилец. Г-н Балински припомни, че пчелните семейства, в които е намерен този най-опасен за пчелите вредител, се изгарят.

Заповедта е изпратена във всички населени места на Плевенска област, като заедно с нея в кметствата и местните ветеринарни служби е изпратен и списък на проверителите. Очаква се тези одобрени проверители да свършат поетите задължения в оптималния за това срок, надяват се от ръководството на Областния пчеларски съюз в Плевен./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.