1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Заповед на министър Мехмед Дикме визира третирането на части от животни, свързани с рисковете за "луда крава"

Заповед на министър Мехмед Дикме визира третирането на части от животни, свързани с рисковете за "луда крава"

Черепът, включително мозъка и очите, с изключение на мандибулата трябва да отделят от говедата при клане

 

Черепът, включително мозъка и очите, с изключение на мандибулата трябва да отделят от говедата при клане. Това гласи заповед на министър Мехмед Дикме от днес - 16 ноември, като в нея се визират онези части на преживните животни, които са специфично рискови за предаването на трансмисивни енцефалопатии (т. нар. "луда крава"), съобщиха от Министерството на земеделието и горите. Гръбначният стълб с изключение на прешлените и опашката, напречните израстъци на цервикалните, торакалните и лумбалните прешлени, медиалния сакрален гребен и крилата на сакрума (включително гръбначния мозък и дорзалните коренни ганглии от говедата на възраст над 12 месеца, както и сливиците, червата и мезентериума от говедата от всички възрасти) също са посочени, като рискови части за предаване на "луда крава" и трябва да бъдат отделяни при месодобива и месопреработката.
При овцете и козите също трябва да бъде отстраняван черепът (включително мозъка и очите, сливиците и гръбначния стълб от овце и кози над 12 месеца) е записано още в Заповедта.

Всички животински материали, посочени в настоящия документ за задължително отделяне трябва да се оцветят в боя, да се събират отделно от останалите нискорискови части на преживните животни и да се предават за пълното им обезврежда в екарисажа "Брамас" АД, град Шумен.
В заповедта се посочва още, че собствениците и ръководителите на месодобивни и месопреработвателни предприятия в областите: Шумен, Търговище, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Плевен, Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол са задължени да изпълняват условията за отделяне на материали от преживни животни, да ги оцветяват и да ги предават в екарисаж.

Собствениците на животновъдни обекти, предприятия, циркове, зоопаркове от всички останали области, които не са изрично посочени, се задължават да загробват отстранените рискови части при клане, умрелите и мъртвородените животни.

Контролът по изпълнението на заповедта се възлага на генералния директор на Националната ветеринарно медицинска служба.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.