1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Заразени с трихинелоза мръвки повалят цели семейства

Заразени с трихинелоза мръвки повалят цели семейства

Хайки по магазините за опасни пържоли

 

Масови проверки на хранителни магазини и кланици започва ХЕИ в цялата страна. Хайки от санитарни инспектори обикалят бакалиите и проверяват произхода на месото седмица преди коледните празници. Обикновено по това време магазините и пазарите се пълнят с пържоли със съмнителен произход, твърдят инспекторите. Месото често няма никакви санитарни документи.

Търговците пък масово миели старите мръвки във вода и сол, за да изглеждат пресни. Възможно е месото, което няма санитарно разрешително, да е заразено и да пламне епидемия от трихинелоза, предупреждават специалистите. Особен риск носи дивечовото месо. Затова не е зле клиентите да изискват санитарните документи за пържолите, особено ако купуват от пазари и непроверени магазинчета. Ако имат някакви съмнения за качеството на месото или колбасите, най-добре е да не го взимат, макар да е на ниска цена, казват специалистите.

На нарушителите обикновено се налагат глоби и се издават предписания. Ако те не бъдат изпълнени в необходимия срок, обектите се затварят, обясниха инспекторите. Глобите обаче обикновено не са достатъчно високи, за да стимулират търговците да не вършат нарушения. Голяма част от тях плащали сумите и след това отново зареждали с опасно месо.

Риск крият не само купешките, но и домашните мръвки, предупреждават епидемиолозите. Масово около Коледа в болниците постъпват цели семейства, яли домашно отгледани прасета, които не са минали проверка от ветеринар, твърдят лекарите. Инспекторите съветват всички, които ще колят домашни животни, първо да направят изследвания на месото и след това да го ядат, за да си спестят неприятности по празниците./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.