1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. НИМХ обяви оранжев и жълт код за значителни снеговалежи и вятър

НИМХ обяви оранжев и жълт код за значителни снеговалежи и вятър

В планините ще духа силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и през деня слабо ще се повиши.

Днес ще бъде облачно. На много места ще има валежи от сняг, в Североизточна България значителни по количество. Дъжд и сняг ще превалява около Дунав и по Черноморието. След обяд на места в западните и южните райони от страната валежите ще спрат. В Източна България ще духа умерен до силен север-североизточен вятър и там остават условията за виелици и навявания. Максималните температури ще са между 1° и 6°, в София около 1°.

В планините ще бъде облачно с обилни снеговалежи. Ще духа силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус 9°.

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, по северното крайбрежие от дъжд и сняг. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

оранжев код

В 12 области в Централна и Източна България е в сила жълт код за снеговалежи и за образуване на нова снежна покривка - до 15-20 сантиметра. Ще духа и силен североизточен вятър, както ще има условия за преспи и навявания, съобщават от НИМХ, цитирани от БТА.

В областите  Добрич, Варна и Бургас е в сила оранжев код.

Там ще духа временно бурен североизточен вятър и също ще има значителни снеговалежи, по крайбрежието ще вали предимно дъжд.  

Оранжев код има и за Бургас-море и Добрич-море. Там прогнозата е за вятър от север-северозапад 12-17, пориви 20-24 m/s (6-7, пориви 8-9 бала по Бофорт). Вълнение 4-5 бала.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.