1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Поредният сух период за есенниците

Поредният сух период за есенниците

Направете проверка за вредна дейност на житните мухи

Поредна седмица със сухо време и температури над климатичните норми. До края на октомври и началото на ноември лимитиращ фактор за развитието на засетите есенни посеви в по-голямата част от страната остава дефицитът на почвена влага. Критично е положението в Тракийската низина и в югоизточните райони. На места, поради засушаването, временно са преустановени сезонните почвообработки и сеитбата на пшеницата.

В част от полските райони, вследствие дефицита на влага, засетите зимни житни култури са неравномерно поникнали, а на отделни места в югоизточните райони отделни посеви са застрашени от изсъхване.

На фона на задълбочилото се засушаване изключения има на отделни места в крайдунавските райони, където през септември и в началото на октомври паднаха локални, значителни по количество валежи, които осигуриха влага за нормалното поникване и начално листообразуване при засетите зимни житни култури. В тези райони при пшеницата през следващия период ще се наблюдава и фаза 3-ти лист.

Прогнозираното сухо и топло за сезона време е предпоставка за удължаване летежа и вредната дейност на житните мухи, което изисква обследване на посевите и при численост над прага на икономическа вредност своевременно третиране.

Източник: НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.