1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 13-19.05.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 13-19.05.2022 г.

През периода се прогнозира повишена вероятност за локални градушки

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури над климатичните норми за второто десетдневие на май. В по-голямата част от полските райони се прогнозират валежи със стопанско значение и подобрение на почвените влагозапаси в 50cm слой. В края на първото десетдневие на май незадоволителни, под 65% от ППВ (пределна полска  влагоемност), бяха влагозапасите при пшеницата на места в крайните северозападни и югоизточни райони (Любимец, Сливен) на страната. Очакваните валежи през  периода ще бъдат от важно значение за зимните житни култури, при които ще протичат критични по отношение на влагата фази. При пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово фаза изкласяване. При най-рано изкласилите, в края на април и началото на май посеви на места в Дунавската равнина и в южните райони (агростанциите: Бъзовец, Николаево, Павликени, Силистра, Сандански, Пазарджик, Хасково) ще се осъществявацъфтеж, оплождане и наливане на зърното.

При царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. При ранните пролетни култури (фий, грах) ще се наблюдава образуване на съцветие.

Прогнозиранитечести валежи през периода ще бъдат предпоставка за повишаване на инфекциозния фон от някои гъбни патогени: кафяво гниене по плодовете на ранните сортове череши, сиво гниене по ягодите, струпясване и брашнеста мана по семковите овощни видове и др.. При лозата ще се осъществява отделяне на реса -  критична фаза за заразяване с мана (Plasmopara viticоla) и оидиум (Uncinula necator).

През периода се прогнозира повишена вероятност за локални градушки. Засегнатите от градушка култури при първа възможност трябва се третират с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и намаляване на риска от вторични зарази.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.