1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 8-14.04.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 8-14.04.2022 г.

При овощните видове ще се наблюдават фазите разпукване на пъпките, бутонизация и цъфтеж

В началото на април на места в полските райони от страната паднаха валежи между 10-20 l/m2 (Карнобат – 10 l/m2, Ловеч – 11 l/m2, Казанлък – 12 l/m2, Кюстендил – 12 l/m2, Враца – 14 l/m2, София – 17 l/m2, Шумен – 18 l/m2, Добрич – 20 l/m2, Русе – 21 l/m2) и подобриха почвеното овлажнение и условията за развитие на земеделските култури.

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при зимните житни култури и началните етапи от развитието на засетите до момента пролетници ще  се осъществяват при средноденонощни температури около и над нормата. През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово фаза братене. В отделни райони от Дунавската равнина ще се осъществява преход от братене към вретенене, а на места в Южна България (агростанции Любимец и Хасково) ще протича начало на фаза вретенене. При рапицата ще протича образуване на разклонения. При овощните видове ще се наблюдават фазите разпукване на пъпките, бутонизация и цъфтеж. При лозата ще протича сокодвижение и набъбване на пъпките. В началото на втората половина от периода на места в полските райони се прогнозират отрицателни минимални температури и риск от евентуални повреди за овошките встъпили във фаза цъфтеж.

През периода в районите от Източна и Централна България, където се прогнозират валежи със стопанско значение условията ще ограничават възможностите за провеждане на сезонните мероприятия – почвообработки и сеитбата на  пролетни култури, предцъфтежни пръскания при трайните насаждения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.