1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. За шест области е обявен жълт код за интензивни снеговалежи

За шест области е обявен жълт код за интензивни снеговалежи

По-значителни ще са валежите в Рило-Родопската област

НИМХ обяви жълт код за обилни снеговалежи в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Кърджали и Смолян.

НИМХ Жълт код
По-интензивни ще са в областите Смолян и Кърджали. Ще продължи да натрупва снежна покривка в областите Смолян, Кърджали, Пловдив, Стара Загора и Сливен, като в Сливенска област тя ще достигне 10-15 cm. Жълт код за силен вятър над морето е обявен за крайбрежните територии в обхвата на Варненска област, както и за областите Добрич и Бургас, за които предупреждението е и за силно вълнение. Над морето ще духа вятър от север с пориви 15-17 m/s (7 Бофорт). Вълнението северно от нос Калиакра, около нос Емине и южно от Бургас ще е 4 бала.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца.

През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време. На много места ще има превалявания, предимно от сняг, в източните райони - от дъжд. По-значителни ще са валежите през нощта и в Рило-Родопската област. В следобедните часове валежите ще отслабват и до вечерта в повечето райони временно ще спрат. Ще духа слаб до умерен север-северозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, а максималните - между 1° и 6°. Tова е прогнозата за времето на НИМХ. 

Над планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще превалява сняг, като по-значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област и Централния Балкан. По планинските проходи ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра - около минус 4°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. На много места ще превалява дъжд. Ще духа умерен северен вятър. Максимални температури на въздуха: 6°-9°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.