1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Жълт и оранжев код за опасни валежи

Жълт и оранжев код за опасни валежи

Очакват се интензивни валежи от дъжд и сняг

Оранжеви и жълти предупредителни кодове за опасни валежи в 24 области на страната са обявени от НИМХ.

Още тази нощ от югозапад облаците бързо ще се увеличават и до сутринта ще обхванат цялата страна. В Западна и Централна България ще започнат валежи от дъжд. Утре ще продължи да вали през целия ден.

Оранжев код е обявен за София и областта, както и в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Ловеч и Габрово. 

Жълт код е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

нимх

В Югозападна и Централна България преваляванията ще са интензивни и до вечерта количествата ще достигнат 40-50 литра на квадратен метър.

В западните райони, над 700-800 метра дъждът ще преминава в мокър сняг. По високите планински проходи ще се трупа и снежна покривка и там пътната обстановка ще бъде усложнена.

Вятърът ще бъде до умерен от север и ще носи по-студен въздух. Така през целия ден температурите ще се движат от 6-7 градуса на запад до 13-14 край морето.

В планините ще има мъгли и ще е студено. Очакват се интензивни валежи от дъжд и сняг, като в по-високите части ще се натрупа значителна снежна покривка до около 20 сантиметра.

В Родопите и източните части на Стара планина ще вали интензивно и има опасност от преливане на някои реки. Температурите ще са около и под нулата.

В петък и събота валежите ще продължат. В много райони от Централна и Източна България ще са значителни по количество, като остава и опасността от преливане на някои реки. Температурите ще останат сравнително ниски.

В неделя от запад на изток валежите ще отслабват и спират. През първите дни от новата седмица ще е почти без валежи и ще има повече слънце. Сутрин ще е студено и в равнините и низините ще има кратки мъгли. Дневните температури постепенно ще се повишават и на места вече ще са над 20 градуса.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.