1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Жълт код за обилни валежи и силен вятър в 17 области на страната

Жълт код за обилни валежи и силен вятър в 17 области на страната

В 17 области е обявен жълт код за интензивни валежи от сняг и силен вятър, а за Южна България предупредителният код е от втора степен. В областите с жълт код ще има значителни валежи от дъжд с количества 25-30 mm, над около 1200 метра - от сняг. Ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър. В областите Благоевград, Смолян и Кърджали ще има значителни валежи с количества 30- 50 mm. Ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух и в северните райони на областта дъждът ще преминава в сняг.

NIMH

Днес валежите ще обхванат цялата страна, значителни ще са на много места в югозападната й половина. В Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът вече преминава в сняг, ще се образува снежна покривка. С умерен и временно силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух, температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от минус 1-0° в Дунавската равнина и високите западни полета до 12-14° в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен южен вятър. Това е прогнозата за времето на НИМХ.

Атмосферното налягане през деня слабо ще се повиши, но ще остане значително по-ниско от средното за месеца.

В планините времето ще бъде облачно и мъгливо. Ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка. По планинските проходи ще има снежни виелици и навявания. Ще духа силен югозападен вятър, който още преди обяд в масивите в западната половина от страната ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра - минус 1°.

Над Черноморието ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максимални температура на въздуха: 13°-15°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.