1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Раздвижване на пазара за селскостопанска техника

Раздвижване на пазара за селскостопанска техника

В началото на годината има интерес към по-малките трактори

Раздвижване на пазара на селскостопанска техника в България през второто тримесечие, отчитат вносителите на агромашини у нас. Това е времето, когато стопаните се връщат на полето, обясниха специалистите.

В началото на годината има интерес към по-малките трактори със съответните окопни култиватори, торачки, сеялки за пролетни култури. Каква е ситуацията в момента, предвид жътвата? „Ние сме в поредната кампания. Продажбите на комбайни стартираха по-активно през май месец. В момента вървят много усилено, въпреки че пазарът все още е в ниска фаза. Налице е тенденцията, че клиентите предпочитат да си стегнат съществуващите употребявани машини, за да приключат успешно кампанията. Имаше притеснителни моменти, свързани с дъждовете в края на май - началото на юни, които забавиха процеса. Екипите по следпродажбени услуги работят много активно по подготовка на машините за влизане в активна кампания", коментира Филип Лазаров, директор продажби и маркетинг във фирма вносител на агротехника.

Пазарът на селскостопанска техника се влияе от различни фактори. На първо място това е необходимостта от подновяване на агропарка. От значение е и възможността за финансиране на новите покупки. „Това, което е положително е, че сякаш се нормализира цикличността в този процес. По този начин клиените следят ралните си потребности и ги задоволяват. Ние съответно трябва да бъдем на ниво в това отношение", обясни Филип Лазаров.
А ето и малко статистика. 85 118 - толкова са били правоспособните водачи за работа със земеделска и горска техника и машини за земни работи в края на миналата година. Най-много са трактористите показва справка на сайта на земеделското министерство. През 2016-та година право да управляват зърнокомбайн са придобили 22 хиляди 897 души. Близо 10 хиляди са били водачите на горска техника и малко под 5 000 - тези на мелиоративна техника, се посочва в анализа.

Автори: Светлозара Димитрова, Яница Марова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.