1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Селскостопанска техника: Икономическите условия задържат растежа на световния пазар

Селскостопанска техника: Икономическите условия задържат растежа на световния пазар

Потенциалното търсене остава високо, очаква се търговските потоци да нараснат през следващите три години

Изложението EIMA International 2024 г., което се организира от FederUnacoma и ще проведе своето 46-о издание на панаира в Болоня от 6 до 10 ноември, беше официално представено с международна стрийминг пресконференция.

Mariateresa Maschio и Simona Rapastella, съответно президент и генерален мениджър на FederUnacoma, илюстрираха характеристиките на това престижно събитие, фокусирано върху предизвикателствата на агромеханиката и тенденциите, които характеризират секторния пазар.

"EIMA International е събитие от огромно значение от промоционална и търговска гледна точка - каза Mariateresa Maschio при откриването на конференцията - това е изложението, което производителите по целия свят, от големи световни марки до високо специализирани нишови индустрии, избират да представят своята гама и всички нови продукти".

"Всяка страна в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания е изправена пред необходимостта да отговори на  нарастващото търсене на хранителни продукти както по отношение на количеството, така и на качеството - подчерта президентът на FederUnacoma - и в същото време с неотложността на намаляване на използването на торове и пестициди, драстично намаляване на потреблението на вода, запазване на биологичното разнообразие,  подобряване на качеството на живот на селските общности. Всичко това е възможно само чрез модерна селскостопанска механизация." Техническото оборудване е от съществено значение във всеки производствен контекст и за всеки модел на селскостопанско предприятие, а ръстът на търсенето се демонстрира от данните за продажбите - изнесени по време на конференцията - които показват ясно положителна тенденция. Ако сравним нивата от 2015 и 2022 г. можем да видим драматични увеличения на почти всички пазари. Съединените щати отидоха от 205 хиляди трактора през 2015 г. до 271 хиляди през 2022 г., Индия отиде от 484 хиляди трактора до 912 хиляди, Западна Европа - от 171 хиляди до 196 хиляди, Япония отиде от 20 хиляди до 34 хиляди трактори, Канада от 24 до 31 хиляди, Русия от 22 хиляди до 35 хиляди, а всички основни пазари бяха на високи нива,  с Китай близо 400 хиляди единици, а Турция над 60 хиляди. През разглежданите осем години общият брой на реализираните трактори нарасна от малко над 1,9 милиона до почти 2,5 милиона. През 2022 г. световната търговия с трактори достигна стойност от 29 милиарда евро - беше казано на конференцията - с увеличение от почти 35% в сравнение с предходната година (също поради увеличението на цените), в пика на тенденция, която - според изчисленията на Export Planning - отбеляза увеличение на търговските потоци от 4,7% годишно от 2009 до 2022 г.

Данните, актуализирани през ноември миналата година, показват, наред с други неща, спад от 8,4% за тракторите в Съединените щати, 5% в Европа и 21% в Китай. Факторите, които влияят най-много на пазара на селскостопанска техника, са свързани с икономическата несигурност, определена до голяма степен от войната между Русия и Украйна и произтичащите от нея черни списъци и търговски санкции, а сега утежнена от новия конфликт в Близкия изток. Но решаващ фактор е инфлацията – която доведе особено в Европа до значително увеличение на производствените разходи и следователно на крайната цена на машините – и преди всичко увеличението на лихвените проценти, практикувано предимно от европейските и американските централни банки. "След тази фаза – заключи Mariateresa Maschio – пазарът ще се върне към растеж в условията на търсене, което не спира. Що се отнася до търговията със селскостопанска техника, прогнозите за планиране на износа за близкото бъдеще потвърждават положителната тенденция, като средните годишни увеличения са 6,3% до 2027 г. за тракторите и 5,9% за другите видове машини. EIMA в Болоня отново ще бъде двигател на иновациите, елементът, който тласка селското стопанство към бъдещето".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.