Трето поколение фермер разказва за предизвикателствата пред малките животновъдни стопанства
Фамилия Шилеви са говедовъди от село Правище, община Съединение. В стопанството се отглеждат 100 крави от породата Холщайн, а производството е със затворен цикъл – от добива на сурово мляко до преработката му в сирене и директна доставка до клиента.
Младият Петър Шилев, едва на 23 години, вече е поел основна роля във фамилното стопанство. Срещаме го на Международното аграрно изложение в Пловдив, където представя продукцията на фермата. Паралелно с работата, той учи зооинженерство в Аграрния университет в Пловдив.
„Баща ми се занимаваше с фермата, а аз поех по неговите стъпки. От малък обичам животните, усещането ми е вътрешно, и вече четири години основно аз се грижа за стопанството. Баща ми помага, но имаме и работници на различни позиции“, споделя Петър.
От година семейната ферма произвежда сирене, а също така предлага и прясно мляко на клиентите си. Работата е тежка, но за Петър – и вдъхновяваща. „Ставам в 7 сутринта, отивам на обора, изпълнявам ежедневните си задължения и след това разнасям мляко и сирене. Така минава почти всеки ден.“
От гола поляна до завършена ферма
Фермата е изградена през 2016 г. по проект. „Мястото беше напълно празно – гола поляна. Баща ми се занимаваше със земеделие, но решихме да инвестираме в животновъдство и изградихме всичко от нулата – обори за 100 животни, складове, офиси, помещения“, разказва Шилев.
Продукцията се реализира главно в Пловдив и региона – чрез доставки до адрес и в по-малки търговски обекти. Само с една голяма търговска верига работят регулярно. „Надценките там са огромни и правят нашата продукция непродаваема. Това е една от причините да разчитаме повече на директни продажби“, обяснява младият фермер.
Аритметика на оцеляването
Какво показват числата в едно стопанство със 100 млечни крави? „Малките ферми трудно оцеляват. Основното решение е да преработваш сам млякото, защото цените в мандрите постоянно се променят – веднъж са добри, друг път – не. Няма сигурност.“
Себестойността на млякото се покачва заради високите цени на фуражите. „Дневната дажба на крава при нас струва 14 лв. За да получим качествено сирене, трябва и качествено мляко – а то не се постига евтино.“
Към април 2025 г. изкупната цена на суровото краве мляко е около 1,05 лв./л. При директна продажба цената е 2,50 лв./л. Разликата е значителна, но несигурността в изкупната цена пречи на дългосрочното планиране. „Не ни притеснява ниската цена толкова, колкото нестабилността. Цената се сменя през няколко месеца и не можем да разчитаме на нея“, казва Петър.
Държавата и фермерите
Младият фермер вярва, че държавата може и трябва да подкрепи малките производители: „Поне млякото, което не можем да преработим сами, да се изкупува на добра и стабилна цена – така, че да покриваме разходите и да има минимална печалба.“
Предложението на Министерството на земеделието за таван на надценките върху основни храни предизвика полемика. Петър е на мнение, че държавата трябва да застане зад родното производство: „Явно целта е всичко да се внася отвън. Местните продукти не се оценяват и затова толкова ферми затварят.“
Отговорност, призвание и бъдеще
„Много колеги се отказват – големи разходи, ниска цена. Просто не издържат. Аз обаче няма да се откажа. Това ми е призванието. От дете съм покрай животните – дядо ми, баба ми, баща ми – всички са били в това. Играх футбол до преди 4 години, но избрах фермерството. Знам, че тук ми е мястото.“