Световен ден на влажните зони

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. Тази година мотото на кампанията е „Влажни зони и нашето бъдеще: Присъедини се!”.

На 2 февруари 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони– Рамсарска конвенция. В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 273 хектара. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”. 

Световния ден на влажните зони традиционно се отбелязва в страната с информационни и образователни кампании с активното участие на ученици, училища, детски градини и университети, които представят открити уроци, изложби, презентации, брошури и други инициативи.

Тази година всички младежи от 15 до 24 г. възраст могат да участват в международен младежки фотоконкурс на тема „Влажните зони са жизненоважни за нашето бъдеще! Улови това в снимка!”. За целта участниците следва да публикуват между 2 февруари и 2 март снимка на любима влажна зона на интернет страницата на Рамсарската конвенция за Световния ден на влажните зони на следния адрес:  http://www.worldwetlandsday.org  , като наградата е самолетен билет до влажна зона в света по избор.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар