1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Изложби
  4. Дегустация на екохрани организирана от WWF

Дегустация на екохрани организирана от WWF

 

Международната природозащитна организация WWF организира открита дегустация на храни от "земеделски земи с висока природна стойност" в София. Събитието ще се проведе от 11 до 14 ч. на 25.04.2009 /събота/ в хотел "Рила".

Посетителите на фестивала ще могат да опитат биволско, каракачанско овче и козе кисело мляко и сирена от различни краища на България, традиционни тестени изделия от Русенски Лом, пчелен мед от бял трън и много други продукти.

Производителите пък ще разкажат как се приготвят храните и как това помага на самите тях, техните семейства и природата.

Полуестествените ливади и пасища са едни от най-ценните екосистеми на земеделския ландшафт. В продължение на векове те са били използвани за паша или за сено и така постепенно са се превърнали в местообитания на ценни растителни и животински видове - в т.нар. "земеделски земи с висока природна стойност", обясняват от WWF.

Почти 1/3 от пасищата и ливадите в страната ни попадат в тази категория и могат да получават допълнителна финансова подкрепа от Европейския съюз.

Опазването на биоразнообразието в тези земеделски земи е лесно. Изисква се само продължаване на традиционните нискоинтензивни земеделски практики на паша и сенокос, както и избягване на агрохимически продукти като изкуствени торове и пестициди.

Във всички страни от ЕС с изключение на България има специално законодателство, което позволява на фермерите да преработват малки количества продукция във фермите си и да я продават законно на крайни клиенти, ресторанти и магазини.

Разбира се, за да получат това право, те трябва да спазват стриктно изискванията за хигиена и безопасност на храните.

Това обикновено са малки ателиета за преработка, често с размерите на една стая. Във Франция например над 100 хил. ферми (15% от всички) преработват и продават част или цялата си продукция директно.

ЕС позволява на националните правителства да разработят ясни и гъвкави изисквания за преработката на храни във фермите и за директните продажби. Последна се възползва Румъния, която въведе такива норми преди две години. България е единствената европейска страна, която не е помислила по въпроса, припомнят от WWF.

Проектът "Фермерите и опазването на земеделските земи с висока природна стойност" се осъществява с подкрепата на ЕС.

За повече информация ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.