1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Изложби
  4. Фестивал „Житената питка"

Фестивал „Житената питка"

На 16 октомври в Стражица ще се проведе фестивалът „Житената питка". Проявата ще протече под мотото „Никой не е по-голям от хляба"

Празникът има конкурсен характер и ще даде възможност фирми и производители на хляб и сладкарски изделия да се състезават със своята продукция. Желаещите фирми трябва да подадат документи за участие до 12 октомври в информационния център на община Стражица.

Изложението ще започне от 10:30 часа на централния площад, където ще има осигурени от общината щандове. Условието към участниците е да аранжират подхоящо своите павилиони. Ще бъдат изложени традиционни за българската трапеза хлебни и сладкарски изделия - погачи, краваи, баници, козунаци. При аранжирането на щанда следва да се пресъздадат чрез различни елементи народен обичай или местен празник, в който питката участва като символ. Технологичният процес на производството на хляб също може да се представи чрез подходяща презентация.

Жури от специалисти ще оценява изложените изделия напълно анонимно. Предвидени са награди за всички участници, като победителят ще получи 15 кг браншо. В празника ще се включат още зърнопроизводители и арендатори от региона. Предвиден е и дискусионен форум, в който производителите на зърно и хлебарите ще обсъждат актуални проблеми. Очаква се на празника да присъстват експерти от Министерство на земеделието и храните, от ДФ „Земеделие", браншовици от Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.