Х-ти ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „КУКУРУЗЕНИ УСМИВКИ“

В периода 16-17 октомври в с. Селановци ще се проведе Х-ти ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „КУКУРУЗЕНИ УСМИВКИ“.

Началото на Фолклорния фестивал е поставено през 2006 година. От тогава той се провежда всяка година в рамките на традиционния селановски събор – християнския празник „Петковден”.

За селановчани петковденските празници са едни от най-почитаните и многолюдни тържества както за възрастни, така и за деца. Като християнски празник денят е естествен завършек на стопанската година, свързва се с прибраната реколта и началото на курбани, сборове и служби за здраве.

Във фестивала участват състави от различни краища на България. На сцената се изявяват представители на читалища, пенсионерски клубове, школи по изкуства, състави за автентичен фолклор и индивидуални изпълнители. Възрастта и изпълненията са различни, но всички са обединени от желанието да станат част от общото веселие.

С всяка изминала година фестивалът се обогатява. От шест години той е включен в Националния културен календар, а от 2011 година вече е и със статут на международен с  участие на състави от Украйна, Румъния, Сърбия и Молдова.

От  2012 година в рамките на фестивала се провеждат и „Дни на производителя”. В тях участват зърнопроизводители, животновъди, медари, билкари, млекари, занаятчии и др.

Земеделието е традиционният поминък на селановчанина. Не случайно и фестивалът носи името „Кукурузени усмивки” – на най-отглежданата в района зърнена култура – царевицата.

По време на панаирните дни се провеждат различни игри с децата, като всяка една от тях неизменно е свързана с царевицата. С царевицата са свързани и наградите, които всеки участник получава – те са ръчно изработени, всяка година различни и всеки един от тях е уникален.

ПРОГРАМА

16.10 - петък
9.00 часа – СПОРТЕН ПРАЗНИК – ИГРИ, КРОС, КОЛОЕЗДЕНЕ – ЧИТАЛИЩЕ ПЛОЩАД „АНДРЕЙ ВРАЧАНСКИ”
11.00 – 19.00 часа – „ДНИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ” –  ЧИТАЛИЩЕ ПЛОЩАД „АНДРЕЙ ВРАЧАНСКИ”
14.00 – 18.30 часа – „КУКУРУЗЕНИ УСМИВКИ” – Х-ТИ  ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ – І –ви фестивален ден - ВЪНШНА СЦЕНА
16.00 часа – ФУТБОЛНА СРЕЩА МЕЖДУ  ФК „ДУНАВ 98” СЕЛАНОВЦИ И ФК „ТОРПЕДО” БОРОВАН /юноши/
 СТАДИОН „ДУНАВ”                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
18.30 часа – САМОСТОЯТЕЛЕН КОНЦЕРТ  НА ТС „ДЖЕРЕЛЬЦЕ” ГР. ШОСТКА,  ТС „СЛАВЯНОЧКА” И ОБРАЗЦОВО СТУДИО „СТИЛЬ ЖИЗНИ” ГР. ДНЕПРОДЗЕРЖИНСК  - УКРАЙНА –   ВЪНШНА СЦЕНА 
20.00 часа – КОНЦЕРТ НА РОК ГРУПА„ СИГНАЛ”  –  ПЛОЩАД „АНДРЕЙ ВРАЧАНСКИ”

17.10 – събота
10.00 часа – „КОЙ ЩЕ ГРАБНЕ ОВЕНА” – НАРОДНИ БОРБИ –  СПОРТНА ЗАЛА
11.00 часа – „КУКУРУЗЕНИ УСМИВКИ” – Х-ТИ  ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ – ІІ –ри  фестивален ден – ВЪНШНА СЦЕНА
11.00 – 19.00 часа – „ДНИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ” – ПЛОЩАД „АНДРЕЙ ВРАЧАНСКИ”
12.00 часа - ІХ –ТИ  МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО КАНАДСКА БОРБА „СЕЛАНОВСКИ СЪБОР  2015”-  ЧИТАЛИЩЕ
19.00 часа – КОНЦЕРТ НА  БЕРКОВСКА ДУХОВА МУЗИКА – ПЛОЩАД „АНДРЕЙ ВРАЧАНСКИ”
20.30 часа – КОНЦЕРТ НА НЕЛИНА –  ПЛОЩАД „АНДРЕЙ ВРАЧАНСКИ”

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.