Конкурс за детска рисунка „Рецептите на баба“

Снимка:

На 21 януари 2015 г. за седма поредна година ще се проведе конкурсът за детска рисунка „Рецептите на баба“.

Той е инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 и се организира съвместно с Националния дворец на децата. „Рецептите на баба“ има статут на Национален конкурс и е част от календара за извънучилищни дейности на МОН.

Целта на инициативата, която стартира през 2009 година, е да предизвика интереса и вниманието на децата към традиционните ценности на българина – фолклор, традиции, кулинария.

Паралелно с конкурса за детска рисунка се провежда и литературен конкурс „Рецептите на баба“ със същите възрастови групи, без ограничение за стил и жанр на произведенията – поезия, приказка, разказ, есе и др.

Календарът на проявата стартира през месец януари и приключва през март всяка година.  Избраните рисунки стават част от Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“, като пътуваща национална изложба.

През 2009 година своите рисунки изпратиха 1500 деца. През 2013 г. участие взеха 1102 деца от 27 области на страната без участници от област Шумен. През 2014 г. в него се включиха деца от 26 области – както индивидуални участници, така и участници от 117 институции – училища, школи, детски градини и т.н.

Регламент на конкурса

  • Няма ограничение за броя на рисунките и литературните произведения, които може да изпраща всеки участник
  • Рисунки с размер – 35 х 50 см – без паспарту.
  • Няма ограничения в техниките за рисуване и използваните материали, като журито няма да взима предвид рисунки с апликации.
  • Всяка творба да съдържа следната информация: трите имена на автора, възраст, детска градина, училище или извънкласно звено, учител или ръководител, ако рисунките се изпращат от преподавател, домашен адрес на участника (точен адрес за комуникация), електронна поща и телефонен номер за връзка, опис на изпратените творби.

Групи от деца в следните възрастови групи

а) деца до 7 години

б) деца от 8 до 10 години

в) деца от 11 до 14 години

В същите възрастови групи са и участниците в литературния конкурс „Рецептите на баба“. Няма ограничения за броя литературни творби от един автор, нито изисквания за стил и жанр на творбата – може да бъде стихотворение, разказ, приказка, есе или друго.

Начало на конкурса: 21 януари 2015 г.

Всички желаещи могат да изпратят рисунките си на адреса на Национален дворец на децата - София 1309, бул. Александър Стамболийски 191