Празник на плодородието

Снимка:

Празникът на плодородието” увенчава есента в гр. Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на овощарството”. Древните автономни пауталийски монети свидетелстват за това с изображенията си.

Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение, от род в род.

Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г., заявен от Община Кюстендил, проведен под патронажа на Министерството на търговията и земеделието/тогава/, и е първият и единствен по рода си такъв празник за страната.

Днес “Празникът на плодородието” се провежда в продължение на два есенни дни, в които се представя изобилието и плодородието на кюстендилския овощен край.

Художествено аранжирани кътове с плодове и зеленчуци радват посетителите. Есенните дни на плодородието се съпътстват от научна сесия на Института по земеделие, Инвестиционен форум, Карнавал на плодородието и атракции.

Празникът на плодородието” има конкурсен характер с награди за най-добро и атрактивно представяне на участниците, с което се насърчават производителите.

Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил. Негов директор е проф. д-р Димитър Домозетов, който, като председател на комисията, оценява и награждава победителите в конкурсната програма.

Епилог на богатата художествена програма е организираният от Община Кюстендил Празничен концерт с участието на състави от България, Сърбия и Македония.

С “Празника на плодородието” тържествено завършва празничния цикъл. Така след нежната първа стъпка на пролетта, плодородието на лятото и берекетът на есента, природата на кюстендилския край се отдава на заслужен зимен покой..., а после, когато се появи първото кокиче, тя се подготвя с нови надежди в очакване на пролетта, когато отново ще възкръсне за  нов живот.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.