Фестивалът на фолклорната носия

Жеравна - една от люлките на българщината, през август за десето поредно лято ще посрещне гости от близо и далеч. Благодарение на Фестивала на фолклорната носия името на това райско кътче излезе от забравата и отново стана емблема на възраждане на българския дух. Изпъстрена с шарени носии и разбудена от ритъма на тъпани, гайди и кавали, за три дни Жеравна е като оживяла приказка.

Този удивителен фестивал е като пламтяща факла, която пазителите на българското си предават един на друг вече десета година. Всеки, докоснал се до неугасващия й пламък, следва призива "Предай нататък!". От пръвото издание на фестивала през 2008 година стотици хиляди са българите, облекли с радост фолклорния костюм и дошли в Жеравна заедно с децата си. За тях празничните носии, открити на дъното на бабиния сандък, не са само реликви от миналото и продължение на родовата памет, а и мостове към бъдещето. Обличайки носия, посетителите на фестивала доброволно стават част от автентичното изживяване, което няма аналог в съвременните емоции на българина. А да прекрачиш век и половина назад в миналото, тотално откъсвайки се от компютри, телефони и напрежението на съвременния живот, и си починеш истински, правейки скок в едно забравено и прекрасно време - това го има само тук, в Жеравна! Ежегодно фестивалът събира десетки хиляди радетели на българската кауза и създава нови трайни приятелства.

Идеята за тази съвременна приказка за родолюбци е на създателя на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" Христо Ив. Димитров. Основаната от него Фондация "Българе" е главен организатор на самобитната инициатива. С подкрепата на местната власт, на съмишленици и родолюбиви спонсори, Фестивалът на фолклорната носия стана очаквана традиция и се нареди сред най-ярките фолклорни събития в страната ни. По повод юбилея на НФА "Българе" наборите на именития ансамбъл - родените през 2002 година 15-годишни младежи и девойки ще получат подарък от организаторите - безплатен достъп до "Жеравна 2017".

На 18, 19 и 20 август Добромерица отново ще затупти с пулса на фестивала. Повече подробности за патриотичното събитие ще намерите в www.nosia.bg

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.