Панаир на киселото мляко

Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти ще се проведат от 25 до 27 юли в Разград.

На панаира за единадесети път си дават среща фирми производители и дистрибутори на традиционния български продукт. Провежда се и атрактивен конкурс за домашно приготвено кисело мляко и ястия с него. Близо 100 занаятчии от страната и чужбина ще участват в традиционното изложение на художествени занаяти.

В дефилетата и концертите ще се включат тринадесет художествени колектива от Италия, Сърбия, Турция, Русия, Германия, Молдова, Индонезия, Китайско Тайпе (Тайван) и Мексико. По традиция ще участват и три български състава. Всяка вечер ще има дефилета и концерти на художествените колективи.

През трите дни ще функционират и две "училища" - едното е за деца и е наречено "Първи стъпки в занаята", а другото - "Танцувай с мен", където местни клубове ще обучават желаещите на български хора и ръченици. През първия ден по традиция ще има открита сцена "Ритмите на Лудогорието", на която ще се представят любителски фолклорни групи. След обед е кулинарното шоу - конкурс за млечни салати и десерти за професионалисти, както и дегустациите на различни видове кисело мляко и демонстрации на народни занаяти.

Вечерта ще се състои конкурсът за избор на "Кралица на панаира", след което е и първото дефиле на художествени колективи и писани каручки. През втория ден в Етнографския комплекс ще се състои конкурс за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с млека.

Специален гост в Разград ще бъде японката с артистичен псевдоним Каорун, която ще приготви японско суши с българско кисело мляко и други специалитети и ястия с кисело мляко. Два телевизионни екипа от Япония ще направят филми за панаира.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.