1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Панаири
  4. Празник на гърнетата - кулинарният фестивал на Добруджа

Празник на гърнетата - кулинарният фестивал на Добруджа

Петото издание на ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА – кулинарният фестивал на Добруджа, който се провежда ежегодно в с. Зимница, общ. Крушари, обл. Добрич, тази година ще се състои на 8 юни, събота, 2013 г. от 11.00 ч. Съорганизатор е Община Крушари в партньорство с БАСЕТ /Българска асоциация за селски и екологичен туризъм/ и Регионален Историчеки Музей – Добрич.
ПРАЗНИКЪТ НА ГЪРНЕТАТА е еднодневен фестивал, посветен на популяризирането на кулинарния феномен, характерен за региона на Добруджа и неговото представяне пред широката публика, като най-важният елемент е да не се допусне изчезването на типични за региона продукти и ястия чрез промотирането им. Фестивалът е насочен към широката публика – местното население и местни общности, гости на региона, туристи. Той е мултикултурна територия, представяща идентичност, традиция, автентичност от Добруджа.
ПРОГРАМАТА на фестивала включва:
1. Изложба - дегустация на домашно приготвени ястия, характерни за района на Добруджа, представени от различните етноси – българи, турци, татари, цигани, румънци.
2. Конкурс за автентични ястия и етно визия на щанд, оценяване на блюдата от професионално жури, избор на най-вкусните и най-оригиналните местни кулинарни произведения и награждаване на отличените участници с грамоти и предметни награди.
3. Програма фолклорен блок, анимация за деца и възрастни, творчески работилници и др.
4. Фермерски пазар
Поканени са читалищата от цяла Добруджа, групи и индивидуални участници, да се присъединят към тазгодишното събитие, като се включат с домашно приготвени ястия, характерни за региона, в който живеят. По желание могат да участват във фолклорния блок на празника.
Задължително е следното условие за участие в Празника на гърнетата: всеки участник да се представи с домашно приготвено ястие, поднесено в глинено гърне, чувен или тава и подредено на общата трапеза. Ястията могат да бъдат от категория основни ястия, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.

В досегашните четири издания на Празника са участвали жители от три етноса от селата Зимница, Оногур, Ефрейтор Бакалово, Коларци, Крушари, Пчелник, от градовете Добрич, Силистра, Варна и София.
Предвижда се още творческа работилница с участието на деца от село Лозенец, изложба на българска бродерия, фотоизложба "Добруджа в старите снимки", разходка с магарешка каручка, томбола.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.