1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Панаири
  4. Празник на яйцето

Празник на яйцето

Община Павликени организира първия у нас празник  на яйцето. В града работи една от най-големите фирми в България за производство на яйца, която е собственост на холандци. Тя ще участва в Празника на яйцето, който ще се проведе на 1 май 2014 г. в гр. Павликени.

Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти ще има на този ден. „Решили сме да покажем всичко, което може да се приготви от яйце, като започнем от най-обикновения омлет, а омлетите ще бъдат 101, преминем през употребата на яйцето в козметиката и фармацевтиката и стигнем чак до възможността то да бъде превърнато в произведение на изкуството. Освен това яйцето е и средство за спортни състезания”, по думите на кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.
Близо 40 кметове от областта и близки населени места са поканени на празника. Част от тях ще се включат в кулинарните състезания – приготвяне на ордьоври, основни ястия и десерти. Наградите за най-добрите са бижута във формата на яйце, изработени от местния бижутер Константин Костов. Първенецът получава позлатено яйце, класиралият се на второ място – сребърно яйце със златна шарка, а третият – изцяло сребърно бижу. Сред кметовете, които ще дойдат с кулинарен екип, е и кметът на Каварна Цонко Цонев. На мегдана ще излезе и най-атрактивната готвачка на Павликени Елена Божанова, която ще трябва да забърка 101 омлета. Ще готвят и местни ресторантьори.
Седем спортни игри ще забавляват гостите по време на празника. Най-много мераклии има за състезанието хвърляне на сурови яйца в цел. Другите дисциплини са спринт, слалом, щафета, кражба на яйца, руска рулетка... с яйца, като куршумът убиец е сурово яйце. За най-добрите в спорта наградите са предметни.
Къщичката на Хензел и Гретел ще се появи в Павликени като атракция. В нея ще се предлагат сладкарски изделия, отново направени с яйца.
Всички състави от общината, както и местните рокбанди „Хед бендърс” и „Нойс”, ще участват в концертната програма. На сцената ще излезе и фолкпевицата Нелина.
„Едно яйце - много възможности” е мотото на празника. Негова кръстница е съпругата на кмета Ивелина Манолова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.