1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Семинари
  4. Национална научна конференция “Селекция на полски култури”

Национална научна конференция “Селекция на полски култури”


На 4 юли 2009 г. се навършиха 80 години от рождението на ТОДОР РАЧИНСКИ - талантлив учен и бележит селекционер, изтъкнат популяризатор на българската агрономическа наука и селекционните постижения в нашата страна, отдал целия си съзнателен живот, професионален опит и енергия на възхода на земеделската наука и родното селско стопанство.

На тази кръгла годишнина посвещаваме Националната конференция “Селекция на полски култури”, която ще се проведе на 22 и 23 октомври 2009 година в Добруджански земеделски институт – гр. Генерал Тошево. Основната цел на конференцията е да се анализира съвременното ниво на селекцията на полски култури в България, да се открие мястото и да се очертаят перспективите на нашата страна в развитието на световната селекция.

ТОДОР РАЧИНСКИ е селекционер на пшеница в Добруджански земеделски институт от 1963 г. до кончината си. Директор на института от декември 1974 до 1980 г.

В периода 1970-1979 г. създава 22 сорта пшеница, сред които Русалка, Чародейка, Юбилей, Тракия, Огоста, Скития, Рубин. Разработва теоретични и методични въпроси от приложната генетика на пшеницата. Извършва ценни изследвания по наследяването на количествените признаци, обуславящи продуктивността при пшеницата, както и най-подробни проучвания върху качеството на зърното и възможностите за съчетаване по селекционен път на високата продуктивност с високите технологични показатели.

Пръв оценява и използва световните селекционни постижения и ги въвежда в селскостопанската практика на страната; пръв създава и внедрява нискостъблените пшеници с повишена продуктивност и висока устойчивост на полягане, използва нови генетични източници за увеличаване потенциала на класа, за устойчивост срещу болести и други стресови фактори, за повишаване на качеството на зърното. Автор на 55 научни и научно-популярни публикации.

Завършва жизнения си път на 26 декември 1980 г. при автомобилна злополука, като оставя в наследство за поколенията ценни сортове, които и 30 години след гибелта му заемат около 60% от засятите с пшеница площи в България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.