От 10 до 13 февруари 2015 г. в Университета по хранителни технологии ще се проведе обучителен семинар на тема “Съвременни аналитични подходи за осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“.
Традиционно семинарът се организира съвместно от Центъра за обучение по качество и безопасност на храните, катедра Биотехнология, УХТ и Асоциация MoniQA, Виена, Австрия. От тази година в организацията на семинара се включва и Българската агенция по безопасност на храните.
Целта на обучението е да даде на участниците теоретични и практически знания за актуалните аналитични методи бързо установяване и количествено определяне на химични и микробиологични опасности в храни, напитки, фуражи и води.
Програмата на курса обхваща теми, които дават теоретични познания за най-често срещаните видове патогенни микроорганизми в храните и хигиенните индикатори, за съвременните бързи методи за микробиологичен контрол и подходите за тяхното валидиране, както и за изискванията на Българската агенция по безопасност на храните към обектите от хранителната верига. Ще бъдат разгледани и принципите на молекулярно-генетичните методи, конкретно полимеразо-верижната реакция (PCR) при контрол на микроорганизми, а също и методите за контрол на микотоксини и други химични опасности в храни, напитки и фуражи.
Практическите занятия включват запознаване с алтернативни методи за микробиологичен контрол на патогени в храни, напитки и фуражи; провеждане на качествено и количествено определяне на патогени със стандартен PCR и с qPCR метод, анализ и статистическа обработка на получените резултати; качествено и количествено определяне на микотоксини.
В програмата на обучението са включени и фирмени представяния на нови продукти за класически и бързи методи за химичен и микробиологичен анализ. По време на семинара ще се проведе и изложение на фирми, предлагащи аналитично оборудване, реактиви и консумативи за химични и микробиологични анализи.
Занятията ще бъдат извеждани от хабилитирани преподаватели от УХТ - Пловдив, Съвместен геномен център, София, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Тракийски университет – Стара Загора, служители на Българската агенция по безопасност на храните и Националния център по обществено здраве и анализи.
Обучението е подходящо за представители на химични и микробиологични лаборатории, мениджъри по управление на качеството в хранителни, фармацевтични и др. производства, служители в регулаторни и контролни органи, научно-изследователски, висши училища, докторанти, студенти и др.