За пръв път в София тази неделя /29 септември/ ще се проведе Празник на лимеца. Производители на най-древната житна култура ще се съберат в център Идея Вита на улица Лерин-64 в столицата, за да споделят практики за отглеждането и употребата на древния вид пшеница. Ще бъдат приготвени четири вида хляб от лимец с квас и участниците ще могат да дегустират на място. От 9.45 до 18.00 часа организаторите от център Идея Вита са предвидили споделяне на опит за отглеждане и начини на употреба на лимеца, а събитието ще завърши с български народни хора и песни. Лимецът е див сорт пшеница и е единствената зърнена култура, която не е селектирана от хората и стотици години видът й не е изменян.
Заради твърдата си обвивка, този вид зърно не е податлив на външни влияния, а поради ниското съдържание на глутен не полепва по червата и предпазва от стомашно-чревни заболявания и алергии.
ПРОГРАМА
9:45 – 10:00 – Откриване
10:00 – 11:00 – Запознаване с лимеца
Лекции и дискусия за историята и полезността на
11:00 – 11:20 – Почивка
11:20 – 12:40 – Възможности и начини за употреба на лимеца
Споделяне на разнообразни идеи и рецепти – здравословни и вкусни
12:40 – 14:20 – Обедна почивка
Дегустация на ястия с лимец
14:20 – 15:30 – Как се отглежда лимец
Среща с трима производители, три различни модела и подхода за отглеждане. Дискусия и обсъждане
15:30 – 15:50 – Следобедна почивка
15:50 – 16:50 – Кулинарна работилница
Замесване на хляб, подготвяне на кълнове, приготвяне на смути и приготвяне на брашно – демонстрации.
17:00 – 17:30 – Обобщение и завършване
17:40 – 18:00 – Песни, хора, разговори
Лектори и водещи:
Валери Добрев – производител на лимец с богат опит в замесването на хляб от лимец с квас.
Даниел Ненков – производител на лимец, активно съдействащ в изследването и подобряване начина на отглеждане.
Диана Митева (от Идея Вита) – проиводител и експериментатор в разнообразни ястия с лимец.
Иван Андонов – производител на лимец с идеи за задружно отглеждане и даряването му.
Калоян Гичев – от “Здрав живот”, рецепти с лимец.
Любомир Митев (от Идея Вита) – производител на лимец и на брашно от лимец.
Милка Кьосева – стихове и разкази за лимеца и вдъхновението към живота.
Свилен Класанов – производител на лимец и на брашно от лимец, основател на пекарни “Слънце Луна”.
Сузана Томова – психолог с любов към лимеца и към българските традиции. С нейно съдействие в края на деня ще извият хубави български хора.