1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Семинари
  4. Празник на лимеца

Празник на лимеца

За пръв път в София тази неделя /29 септември/ ще се проведе Празник на лимеца. Производители на най-древната житна култура ще се съберат в център Идея Вита на улица Лерин-64 в столицата, за да споделят практики за отглеждането и употребата на древния вид пшеница. Ще бъдат приготвени четири вида хляб от лимец с квас и участниците ще могат да дегустират на място. От 9.45 до 18.00 часа организаторите от център Идея Вита са предвидили споделяне на опит за отглеждане и начини на употреба на лимеца, а събитието ще завърши с български народни хора и песни. Лимецът е див сорт пшеница и е единствената зърнена култура, която не е селектирана от хората и стотици години видът й не е изменян.

Заради твърдата си обвивка, този вид зърно не е податлив на външни влияния, а поради ниското съдържание на глутен не полепва по червата и предпазва от стомашно-чревни заболявания и алергии.

ПРОГРАМА

9:45 – 10:00 – Откриване

10:00 – 11:00 – Запознаване с лимеца
Лекции и дискусия за историята и полезността на

11:00 – 11:20 – Почивка

11:20 – 12:40 – Възможности и начини за употреба на лимеца
Споделяне на разнообразни идеи и рецепти – здравословни и вкусни

12:40 – 14:20 – Обедна почивка
Дегустация на ястия с лимец

14:20 – 15:30 – Как се отглежда лимец
Среща с трима производители, три различни модела и подхода за отглеждане. Дискусия и обсъждане

15:30 – 15:50 – Следобедна почивка

15:50 – 16:50 – Кулинарна работилница
Замесване на хляб, подготвяне на кълнове, приготвяне на смути и приготвяне на брашно – демонстрации.

17:00 – 17:30 – Обобщение и завършване

17:40 – 18:00 – Песни, хора, разговори


Лектори и водещи:

Валери Добрев – производител на лимец с богат опит в замесването на хляб от лимец с квас.

Даниел Ненков – производител на лимец, активно съдействащ в изследването и подобряване начина на отглеждане.

Диана Митева (от Идея Вита) – проиводител и експериментатор в разнообразни ястия с лимец.

Иван Андонов – производител на лимец с идеи за задружно отглеждане и даряването му.

Калоян Гичев – от “Здрав живот”, рецепти с лимец.

Любомир Митев (от Идея Вита) – производител на лимец и на брашно от лимец.

Милка Кьосева – стихове и разкази за лимеца и вдъхновението към живота.

Свилен Класанов – производител на лимец и на брашно от лимец, основател на пекарни “Слънце Луна”.

Сузана Томова – психолог с любов към лимеца и към българските традиции. С нейно съдействие в края на деня ще извият хубави български хора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.