Световeн ден на водата – 22 март

Световен ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март. Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.
Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.
Всяка година честването на Международният ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода.

Българските неправителствени сдружения „Аз обичам водата”, Българска Асоциация по Водите и Международен SPA мениджъри клуб организират на 22 март за втора поредна година “МЕЖДУНАРОДЕН ВОДЕН МОСТ” (Тhe International Water Bridge 2013). Ето кратка информация за основните събития, с които ще бъде отбелязан в България този най-воден празник:
Силна подкрепа
за 22 март – Световен ден на водата, има от български общини и неправителствени сдружения. Независимо, че Габрово беше сполетян от природен катаклизъм (а може би точно заради това), общината прави всичко възможно да се организира за 22 март – петък. В Габрово празненствата ще преминат под патронажа на общината и кмета Таня Христова. Очаква се да се включат много ученици. Акцентът ще е свързан и с новия воден цикъл на града, който се очаква многократно да подобри водоснабдяването.
В Благоевград празненствата на 22 март също са под патронажа на общинското ръководство. Събитията, които текат през цялата водна седмица, се организират със съвместната дейност на всички заети институции в областта.
В дунавския град Лом празненствата ще се открият лично от кмета Иво Иванов. Дейностите в града се организират с активното участие на общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда”.
В дунавската столица – Русе, също ще има информационен център. Ще е организиран в МОЛ Русе и ще предлага интересни водни забавления за деца и родители. Основен организатор на инициативите в града е сдружение „Европейски пространства 21“.
В Плевен за втора поредна година в Международен воден мост ще се включат младежите от плевенската езикова гимназия и сдружение „Европейско образование и граждански инициативи. Информационният център е локализиран в градската библиотека. Участниците ще се включат онлайн в срещата „Иновациите – водни мостове към Европа“, за да споделят опит от успешен европейски проект по програма „Коменски“.
В Севлиево също активно се подготвят за 22 март. Събитията там се организират от Ideal Standard, партньор на форума. От тренинг центъра на фирмата се очаква включване в срещата-диалог в Интер Експо Център, с което да бъдат споделени последните новости от биеналето ISH във Франкфурт, най-голямото европейско изложение за иновации в банята.
В родопската столица Смолян също ще има информационен център, който ще приема и предава събитията в мрежата на Международен Воден Мост. Мястото е Младежкия Иформационен Център. Организаторите – сдруженията „Екосвят Родопи”, Институт за международно сътрудничество и устойчиво развитие България, вече са готови с пъстрата палитра от инициативи и изненади за местната общественост.
Националният Младежки воден Парламент
активно ще се готви за 22 март. В мрежата на Международен воден Мост се очаква включване от пробонабиране на вода от три точки от р. Марица с отчитане на анализите и предаване на резултатите в Басейнова Дирекция – Пловдив.
Богата тематична програма очаква децата от район Панчарево. Стига да е хубаво времето, те ще могат да се забавляват на воля в минералния басейн „Корали“ и да наблюдават богата тематична програма с поздравления от съседните райони.
Празничната програма на МЕЖДУНАРОДЕН ВОДЕН МОСТ 2013 ще завърши с уникален онлайн-концерт на Теодосий Спасов – квинтет, който ще се предава от Експо Баня София.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.