1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на пилешкото месо се покачват

Средните цени на пилешкото месо се покачват

Седмичното повишение е в рамките на 0,3 – 12,2%

През наблюдавания период (19-26 септември 2012 г.) продължава тенденцията от предходните няколко седмици на постепенно покачване на средните цени на пилешко месо за страната.

Пиле-замразено

През анализирания период предлагането на замразено пиле на борсите в страната е в ценовия диапазон от 3,38 лв./кг в Добрич до 4,80 лв./кг в Разград. В преобладаваща част от областите се наблюдава леко седмично изменение на цените на едро в двете посоки, като в повечето случаи замразеното пиле поскъпва. Седмичното повишение е в рамките на 0,3 – 12,2%, най-значително в Плевен (с 12,2%) и Разград (с 11,6%). Понижение от 0,5 до 1,9% е регистрирано в шест областни центъра, най-съществено във Велико Търново. В резултат, средната цена на едро за страната бележи повишение с 1,5% спрямо предходната седмица до 4,02 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) нараства с около 1,1% спрямо предходната седмица до 4,59 лв./кг. Предлагането е в границите от 4,09 лв./кг (Перник и София) до 4,93 лв./кг (Кърджали и Пловдив). Седмично поскъпване на продукта се отчита в шест от областите, като най-значително е то във Варна (с 10,4%) и Пловдив (с 10,2%). Понижение на ценовите стойности на замразеното пиле се регистрира в пет области, най-чувствително в София и Перник – с по 7,8%.

Цените на дребно на продукта в другите търговски обекти (ДТО) се движат от 4,08 лв./кг (Силистра) до 5,63 лв./кг (Ловеч). В тринадесет области се наблюдава увеличение на цените на замразеното пиле в ДТО в рамките на 1 – 14,3%, най-значително в Плевен (с 14,3%) и Габрово (с 13,4%). Намаление на цената е регистрирано единствено в Благоевград - с 1,4%. В резултат, средната цена на дребно на замразеното пиле в ДТО нараства с 3,1% спрямо предходния седмичен период, до 4,72 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ГТВ е с 0,57 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата достига до 1,42 лв./кг в Добрич. В по-малките магазини тази разлика е средно 0,70 лв./кг, като варира от 0,08 лв./кг в Благоевград до 1,63 лв./кг в Ловеч. Прави впечатление, че в област Разград цените на дребно са по-ниски от тези на едро с 0,46 лв./кг при ГТВ и с 0,70 лв./кг при ДТО.

Цените на охладеното пиле в големите супермаркети са средно с около 2,8% по-ниски от тези в малките магазини.

 Пиле – прясно, охладено

Средната за страната цена на едро на охладеното пиле отбелязва повишение с 2,3% спрямо предходната седмица до 4,92 лв./кг. По области, предлагането е в ценовия диапазон от 4,10 лв./кг (Търговище) до 5,43 лв./кг (Благоевград). В преобладаваща част от областите се наблюдава поскъпване на продукта спрямо предходната седмица, достигащо до 7,6% в Пазарджик.

Предлагането на охладеното пиле в големите търговски вериги през наблюдавания период е в ценовите граници от 4,89 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Шумен) до 5,65 лв./кг (Кърджали). В дванадесет от областните центрове данните сочат увеличение на цените от 1,9% до 8,4%, най-значително в Кюстендил. Поевтиняване на охладеното пиле се отчита само в София (с 1,8%) и Благоевград (с 1%). Така, средната цена на дребно в ГТВ за страната нараства с 2,1% спрямо предходната седмица, до 5,27 лв./кг.

Цените на дребно на продукта в ГТВ са средно с 0,35 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,99 лв./кг в Силистра.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле, предлагано в другите търговски обекти, бележи сходно покачване с 1,9% спрямо предходната седмица, до 5,44 лв./кг. По области, стойностите варират от 5,03 лв./кг (Пазарджик) до 6,15 лв./кг (Благоевград). В четири от областите се наблюдава увеличение на цените спрямо предходната седмица, най-чувствително в Плевен и Ловеч – съответно с 9,7% и 9,4%.

Цените в ДТО са средно с 0,52 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Ловеч (1,03 лв./кг), а най-малка - в Бургас (0,01 лв./кг). В Смолян цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,02 лв./кг

Средно за страната, цените  на охладеното пиле в ГТВ са по-ниски от тези в ДТО с около 3,1%.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.