1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Евгения Ачкаканова: Ил дьо Франс е прекрасна, адаптивна месодайна порода

Евгения Ачкаканова: Ил дьо Франс е прекрасна, адаптивна месодайна порода

Интересът към породата е много голям, особено през последните две години, твърди председателят на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България

 - Г-жо Ачкаканова, наскоро в Сливен се проведе Национално изложение на породата Ил дьо Франс. Какъв беше интересът към събитието?

Изложението се проведе за 13-ти път. Участваха 11 ферми, с четири категории животни. Това са кочове, овце-майки, мъжки и женски шилета. Всеки фермер получи награди от Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс, от наши партньори, спонсори, с които си партнираме дълги години. Смятам, че фермерите са доволни, а ние сме доволни, че те представиха прекрасни животни.

il-diu-[france

 - Кои са основните характеристики на породата Ил дьо Франс, които мотивират фермерите да я отглеждат?

Породата Ил дьо Франс е изключително адаптивна, скорозряла, с прекрасни месодайни качества и високоплодовита. Във Франция достига плодовитост 2.05. Имаме български ферми, които успяват да надхвърлят две агнета от овца майка, т.е. пловодитост 2. Всичко това дава добра перспектива за развитие на една ферма и затова фермерите се интересуват от породата. Освен това е изключително устойчива. Агнетата имат бърз растеж в много млада възраст. Майките са с висока млечност, така че да могат да отгледат две агнета.

Породата се характеризира и с висок дневен прираст на агнетата в периода до отбиване. Отбиват се с високо живо тегло - над 35-40 килограма, когато агнетата са едва на два месеца и половина.

 - Каква е реалната реализация на продуктите от тази порода?

Бих казала, че фермите, които се занимават с породата Ил дьо Франс, нямат проблеми с продажбата на агнетата, но ми се иска да има по-голям процент продажба на разплодни животни, защото сега се продават разплодни животни на малка възраст, а всъщност едно разплодно животно може да бъде оценено като екстериор, конституция и въобще всички останали преценки, които правим, след 6-месечна възраст. Ние си партнираме с Френската асоциация за породата Ил дьо Франс, където разплодни животни се продават най-рано над 6-месечна възраст. При нас по-голямата част от продажбите са малко сред отбиване или това е до 4- месечна възраст. Рядко фермерите оставят животни, които да продадат над 4 или 5-месечна възраст като разплодни животни. За мен не е редно така, но от друга страна фермерите търсят своята изгода и може би от тяхна гледна точка това е най-добрият период за реализиране на разплодните животни.

 - Кои са основните предизвикателства, които фермерите срещат при отглеждане на тази порода?

Фермерите първо трябва да свикнат с нейния характер. Това е темпераментна, буйна порода. Всеки, който е започнал тепърва да работи с породата, казва, че това са много диви животни. Има подход. Трябва да си запознат с породата, за да можеш да работиш с нея.

Другото важно е спазването на добра профилактика. Има ли спазване на профилактика, не се ли стига до лечение, тогава има резултати. Проблемите във всяка една ферма са свързани с липсата на работна ръка. Бих препоръчала на фермерите да работят с кучета, защото във Франция семейна ферма с над 500 животни ги гледа с помощта на 2-3 кучета.

 - Според Вас увеличава ли се интересът към породата у нас?

Да, интересът към породата е много голям, особено през последните две години. Тази порода, ако има възможност, може да се отглежда целогодишно пасищно.

Нараства интересът и от чуждите ни партньори от Турция, Молдова. Ето тази година на изложението имахме гости от Молдова, Киргизстан. Така че интересът нараства и това ни радва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.