1. Начало
  2. Видеа
  3. Иновации
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас – въпреки скока в цените на земеделските машини, защо си заслужава да обновяваме агропарка

В новия брой на сп. АгроКомпас – въпреки скока в цените на земеделските машини, защо си заслужава да обновяваме агропарка

И още: Скъпата вода за напояване прави производителите неконкурентоспособни

Кои са акцентите в юнския брой на сп. АгроКомпас:

Фамилна любов: Семейство Горанови са най-дългогодишните и традиционни производители на соя в страната.

Бащата на Борислав Горанов дълги години е бил директор на Опитната станция по соята в гр. Павликени. „Имаше години, в които никой друг освен нас не е отглеждал соя в България. Убедени сме в ползата и значението на тази култура.“

В някои години соята пазарно не стои добре, но това е борсова стока и цените не зависят от нас, както и при другите борсови култури, коментира Милена Горанова. По думите й соята има важно място в сеитбооборота на всяко стопанство. „Правилният сеитбооборот е ключът към успеха за всеки земеделец. Ако един земеделец не го спазва, се налага да ползва повече ПРЗ, торове. От 25 години ние не сме ползвали инсектицид“, допълва Борислав Горанов.

Тревожно: „Водата в България е най-евтината от цяла Европа и е по-малко от 0,01 евро. Цената на Басейнова дирекция, която продава водата, както на земеделските производители, така и на преносителите на водата „Напоителни системи“, е една и съща и тя е по-малко от 0,02 лв. За нас учудването е голямо как един продукт, в случая водата, с над 10 пъти или 1000% надценка може да носи загуба на оператора, който работи с този продукт. Това, че водата е 0,20 лв. е половината от бедата. Има и такса, която нямаме представа как се ценообразува. Тя е от 15 лв. за пускане на водата. Това прави една доста висока цена на водата на сезон на декар. По нашите практически разчети има изключително голям дибаланс в последните години, когато нормата за поливане с капкови системи за ягоди и малини е 240 кубика на декар, в сравнение с миналата година, когато нямахме дъжд повече от 110 дни, разходът на вода достигна 400 кубика. Ако сложим тази цена по 0,20 лв., която е на гравитачното напояване или по 0,35 лв., получаваме една цена от 120-140 лв. на декар само за напояване. Това е една изключително висока цена, която формира повече от 15% себестойността на нашия продукт. По тази причина сме от една страна неконкурентоспособни, от друга страна изяжда и без това малката печалба, която имаме“, алармира Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

Нерешени проблеми: „Пътят е труден и бавен, но пък с малки стъпки и постоянство се постигат успехи“, каза Надежда Рангелова, член на УС на Браншовата камара за месодайно животновъдство /БКМЖ/, по повод 2-годишнината от създаването на организацията.

Факт е, че ежегодно се увеличава вносът на месо в България – над 80% внос на говеждо месо. Без да имаме план в животновъдството, трудно се насочват средствата в сектора, категорична е Надежда Рангелова.

Тя посочи, че големият проблем е неясното разграничаване на месодайните от млекодайните животни. Също и тези под селекционен контрол и тези, които не са. В системата ВетИС на БАБХ са регистрирани животни, които не са в направление МЕСО, а са регистрирани като такива. От там се изкривява цялата база данни като статистика и информация, допълва Надежда Рангелова.

Номер едно: „Впечатляващи хибриди рапица могат да се разгледат на демо полето край старозагорското село Бъдеще и много често виждам фермери, които спират тук, за да се снимат“, сподели агрономът Тихомир Острешев. Той коментира, че новите хибриди рапица са с гъсто разположени шушулки на самото растение, имат по-продължителен цъфтеж, отлично опрашване, висока маса на 1000 семена, без разпукване на шушулките.

Нови селекционни разработки: на пазара са вече нови хибриди рапица, постигащи, от една страна, максимални добиви с оптимално предлагане на азот, но и от друга - по-малко чувствителни при ограничено наличие на азот в сравнение със стандартната генетика.

Препоръка: „Най-важният елемент от прилагането на No-Тill технологията е изборът на подходяща сеялка“, казва

Георги Станев, управител на фирма Станев и Сие СД.

Без аналог: Представяме ви машина без прототип в света. Тя унищожава упорити плевели безвъзвратно под въздействието на пара, гореща вода и ток от 3 до 6 хиляди волта. Коренищата са напълно унищожени, без значение какви са плевелите. Всичко това става по екологосъобразен начин, без да се налага употребата на пестициди.

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас! 

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.