1. Начало
  2. Видеа
  3. Инвестиции
  4. Рециклирана вода за земеделието – какви култури могат да бъдат поливани

Рециклирана вода за земеделието – какви култури могат да бъдат поливани

Има ли пречки за ползване на водата „втора употреба“

В следващите 30 години търсенето на вода в световен мащаб ще нарасне с 50%. В същото време около 70% от потреблението ще се увеличи. Необходимо е адекватно управление на водните ресурси. Една от възможностите за преодоляване на засушаването в земеделието е водата „втора употреба“ или така наречената рециклирана вода.
След 2 години влиза в сила Европейският регламент, който определя минимални изисквания към рециклираната вода, употребявана за напояване в селското стопанство. Това налага изработване на модели, по които да се стимулират всички заинтересовани лица по веригата – фермери и фирми, които задължително трябва да пречистват отпадните от производството води.
Европейски регламент одобрява повторното използване на водите в селското стопанство. В него са определени 4 качества, в зависимост от тяхната употреба. Най-високо качество е за този клас води, които ще се използват за напояване на селскостопански култури, които се предполага, че ще се използват за храна в сурово състояние, разказа доц. Стефан Шилев, който е ръководител за България на европейски научно-изследователски проект за устойчиво пречистване на води и възможности за повторната им употреба в земеделието.
 
Каквито и да са ползите от използването на рециклирана вода истината е, че остават редица спорни точки, които биха възпрепятствали осъществяването на идеята. На първо място под въпрос остава поливната инфраструктура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.