1. Начало
  2. Видеа
  3. Любопитно
  4. Мехмед Дикме: Никой да не се хвали с парите, които се дават за земеделие – това подпомагане е защитено от моя екип

Мехмед Дикме: Никой да не се хвали с парите, които се дават за земеделие – това подпомагане е защитено от моя екип

Бившият агроминистър с препоръки за развитие на поливното земеделие

Мехмед Дикме не е излязъл от политиката, готви нов политически проект, не е излязъл и от земеделието. Следи процесите и се надява онова, което е направил като министър, да бъде надградено. Не е чудно за никой, казва той, защо има отлив от зеленчукопроизводството и овощарството, защо се затварят мандри и се разпродават ферми. Каквито и стимули да има, когато продукцията е неконкурентноспособна на тази от Северна Македония, Турция и Италия, където поливната вода е с минимална ставка, няма да има ефективност от подпомагането, твърди бившият земеделски министър.
Мехмед Дикме подчерта, че през последните години не е инвестирано в изграждане на поливни съоръжения. По думите му България е трябвало много активно да се включи и със собствен ресурс да финансира проекти за изграждане на поливни съоръжения. Държавата, ако направи инфраструктурата и тази вода да достига до стопанствата на достъпна цена, дори и да няма допълнителна подкрепа, тези хора ще работят. Тук е въпрос на приоритет и на правителството, смята бившият агроминистър.
Косад онлайн магазин
 
„Програмните периоди идват и отминават, но онова, което земеделците получават в настоящия момент, базата е поставена от нас, от нашия екип, в преговорния процес, който го приключихме през 2004 година. Онова, което българските земеделци в настоящия момент ползват, като финансов ресурс, е на 99% благодарение на екипа, с който работих“, категоричен е Мехмед Дикме.
 
Според бившия земеделски министър страната ни трябва да стимулира производствата на определени стоки, за да минимизира вноса на храни от сектори, в които сме силни. За съжаление, според него, липсват нови пазари за млечните и месните продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.