Най-добрите вина на Балканите бяха представени на международен фестивал в София

Балканските вина достойно си съперничат по качества с доайените Франция и Италия

Международният балкански винен фестивал се проведе в столицата за втора поредна година. Събитието затвърди традицията за 9-ти път да събира на едно място различни по обем на производството и технология винарски изби от Балканския полуостров. Този регион на Европа си съперничи достойно по качества на виното с доайените Франция и Италия. Въпреки това, едва през последните години набира популярност най-вече с открояващите се нюанси, които придава местния тероар на дионисиевата напитка.
По време на тържествена церемония се откроиха най-добрите сред тях и получиха своите отличия. Събитието събра на едно място представители на изби с дългогодишни традиции, с милиони литри произведено вино годишно, а също и по-малки, съвсем нови в бранша, както и такива с нестандартни идеи за производство.
 
Българските вина набират все по-голяма популярност в цял свят. Ценителите са единодушни, че това, което дава най-големи шансове за родното производство, са местните сортове. Обясняват това с факта, че българските вина комбинират по отличен начин почвено-климатичните условия в разпознаваем и високо оценяван тероар.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.