1. Начало
  2. Видеа
  3. Любопитно
  4. Празници в Севлиево

Празници в Севлиево

Феерия в оранжево, разгърната в кулинарни майсторства, занаяти и таланти на сцената

От 9 до 14 октомври Севлиево разцъфтя сред кулинарни изкушения, занаятчийски умения и букет от певческо и танцово изкуство. Празникът на тиквата се случваше паралелно с Есенния панаир, а двете сцени на различни места в града, помогнаха всеки да намери своите любими изпълнители, сред които и изявените ни фолклорни гласове: Бинка Добрева, Райко Кирилов, Йорданка Варджийска и др. На 14-ти Празниците приключват с Празник на града, по Петковден.

Разбира се най-пъстро бе представено кулинарното и приложното изкуство от тиква, а гостите вкусиха от бонбони, крем от тиква и всякакви сладки изкушения до солени деликатеси като кюфтета,тиквен качамак, боб с тиква и само боб от „Родопска „Бобарница“. Върхът бе огромният тиквеник, който всеки можеше да вкуси и тази година се изви до рекордните 313 м. През всичките дни активно участваха най-малките, включително и чрез работилница за тиквените фантазии, с точно избрано „място на срещата“, Дандоловите къщи, на фона на една от най-богатите етнографски сбирки на земеделска техника през вековете. Идеята е изложбата от ръчно направените от тях предмети да продължи и след Празника на града. В Нощ на музеите в Хаджистояновата къща районите на България оживяха в средновековни костюми и носии от Средновековието до днес. Активен участник в двете събития Найден Петров, директор на Музея.

Празниците бяха шарени, за различни вкусове и демонстрираха изключителното плодородие на районите и предприемчивостта на хората край Балкана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.