1. Начало
  2. Видеа
  3. Пазари
  4. Цената на хляба е с тренд нагоре с по-малко от един процент, за разлика от много други основни храни

Цената на хляба е с тренд нагоре с по-малко от един процент, за разлика от много други основни храни

Килограм пшеничен хляб в ЕС струва не по-малко от 4 евро

Въпреки че през втората половина на 2020 г. Световната организация по продоволствия и продоволствена сигурност към ООН обяви, че храните ще имат покачена себестойност с над 30%, никой не обърна внимание на този сериозен анализ, коментира Мариана Кукушева. 
 
В официален доклад на НСИ категорично е посочено, че цената на хляба е с тренд нагоре с по-малко от един процент, за разлика от много други цени на основни храни, при които увеличението е драстично.
 
Килограм хляб и то пшеничен, произведен по традиционна рецепта в ЕС, няма под 4 евро. В България по официални данни е под 1 евро. 
 
Цените на зърното се определят от борсата. Пандемията Ковид 19 ликвидира много бизнеси и освободи огромен финансов ресурс. Търсенето на зърнени култури се увеличи. Факт е, че цената на електроенергията продължава да расте. В България тя продължава да е най-високата в Европа.
 
Фирмите, които продължават да работят, не намалиха своите обороти, но намалиха своята сигурност по отношение здравето на персонала си. И покачиха себестойността на продукта, който създават, каза още Кукушева.
 
За времето на двата локдауна у нас затвориха малки квартални сладкопекарни. Прибирането на хората по домовете и разширяване на опцията онлайн доставки доведе до намаляване на търсенето на готови тестени и сладкарски изделия от рода на печива и закуски. Повечето семейства дори започнаха да развиват своя домашна кулинарна дейност.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.