1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Банко Кичуков – един от пазителите на традициите при отглеждане на смилянски фасул

Банко Кичуков – един от пазителите на традициите при отглеждане на смилянски фасул

Интересът към деликатесния боб нараства през последните години

Ако решите да посетите Родопите и най-вече селата по поречието на река Арда, непременно трябва да опитате едно истинско кулинарно изкушение. То със сигурност може да бъде една от визитните картички не само на този красив регион, но и на България. Защото говорим за смилянския фасул! За родопчани - традиционна култура, за ценителите – истински специалитет.
Едва ли има някой, който да е опитал смилянски фасул и да не е харесал вкуса му! Но още отсега ви казваме - той вирее само там. 
Банко Кючуков е агроном по професия и е един от многото родопчани, отглеждащи смилянски фасул. Започнал с половин декар през далечната 2005-та, в момента сее бобовото растение на 3 декара, а планът му е с годините да достигне до 10 дка. Засиленото му търсене провокира производителите да увеличават площите с културата.
Според Банки Кичуков към момента площите със смилянски фасул са около 400-500 дка. Сортовете са народна селекция, развивана през годините.
Фасулът се засява до към Гергьовден, защото е много чувствителен на късни пролетни слани. Сеитбата се извършва ръчно, при 70 см разстояние от ред до ред и до 50 см между растенията в ред. 
Препоръчително е, особено при засушавания като сегашните, да се направят 4-5 поливки, защото фасулът има плитка коренова система. Наторяването е с амониева селитра. 
Банки Кичуков препоръчва и внасянето на оборски тор. Хубавото е, че смилянският фасул не се напада от болести и неприятели. Прибира се около 15-20 септември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.