1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Борислав Горанов: Ранната сеитба на житни култури е една от причините за вджуджаване на посевите

Борислав Горанов: Ранната сеитба на житни култури е една от причините за вджуджаване на посевите

Земеделецът е един от доволните клиенти на Суфле Агро България

Това е стопанството на един от доволните клиенти на Суфле Агро България - Борислав Горанов. Заедно със съпругата си Милена отглеждат зърнено-житни култури, в това число и пивоварен ечемик. Семената се заготвят в семепроизводственото им предприятие. 
 
Тази година на част от посевите се наблюдава жълто вджуджаване. Болестта напада най-често пшеницата, по-рядко се среща при ечемика, овеса, ръжта. Наред с болестите, причинявани от гъби и бактерии, сериозна заплаха за есенните житни посеви са вирусите. Топлата есен и топлото начало на зимата обуславят някои поражения по житните, засети през миналата есен, обясни Борислав Горанов. 
 

„Отдавна се замислям дали да не започна да сея на 1 ноември. Не трябва да се бърза със сеитбата е съветът ми към колегите. Всички агрономи знаят, че вирусите на болестта жълто вджуджаване не се предават със семената. Това е така, защото заразените семена не изкласяват и съответно не дават реколта. Векторите са виновни. Лошото е, че тази болест се вижда едва след като растението е във фаза изкласяване“, допълни Борислав Горанов. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.