1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Инвестиции, които се отплащат

Инвестиции, които се отплащат

Как с помощта на европейски средства една кооперация оптимизира работните процеси

Цветелина Калчева е председател на кооператива, който отглежда зърнено-фуражни култури-пшеница и ечемик, слънчоглед и царевица на площ от 23 хил. дка обработваема земя. През последните години започнали да отглеждат люцерна и фасул. За разнообразие има и овощна градина, шегува се Цвети, като я наричат всички в крайдунавския град.
 
Работата е много, споделя Цвети. Земята е плодородна и им се отблагодарява и всички са доволни. Но в тези непосилни времена без европейско подпомагане резултатите няма да са същите. Преди години изпълнили проект по програма САПАРД.
На територията на общината работи Местната инициативна група Тутракан – Сливо поле. Именно тя помогнала на земеделската кооперация да кандидатства с инвестиционен проект.
 
Макар и малко да са средствата, те пристигнаха в момент, когато се нуждаехме от техника, която да се включи в кампанията по прибиране на зърното. Не знам дали бихме могли да отделим толкова много средства, казва Калчева, която е икономист по образование. Признава, че ако не била Местната инициативна група щяло да се наложи да работят с физически и морално остарели машини, които са не ефективни.
Земеделската кооперация ще завърши стопанската година на печалба. Ще има пари и за ренти. Ще има и за инвестиции. Благодарение и на Местната инициативна група, която помага за създаване на заетост, чрез подобряване на бизнес средата. А от там – и за задържане на младите хора по родните им места.
LIDEA - СЛЪНЧОГЛЕД И ЦАРЕВИЦА 2022

В промоцията на царевица участват следните хибриди: ЕС Субмарин ФАО 240, CS Григри ФАО 280, ЕС Фаради ФАО 340, Мейфлауър ФАО 360, ЕС Метод ФАО 380, Хармониум ФАО 380, CS Топкапи ФАО 390, Керала ФАО 420, CS Керси ФАО 440, ЕС Блазон Дуо ФАО 450, Берлиоз ФАО 530, CS Колония ФА) 610, HiCorn 350, HiCorn 450, Duo Silo 460, Duo Silo 610 В промоцията на слънчоглед участват следните хибриди: ЕС Бела, CS Клерия CL , ЕС Терамис CL, ЕС Аграрис CLP, ЕС Джанис CLP, ЕС Оазис CLP, ЕС Антемис CLP, ЕС Белфис CLP, ЕС Цейлон SU, ЕС Ароматик SU, ЕС Армоника SU, CS Канария SU, ЕС Електрик CLP HO, ЕС Емерик CLP HO, ЕС Аржентик SU HO, ЕС Джурасик SU HO

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.