1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. „Лайънс оранжерия“ - в полза на децата и младежите от Комплекса за социални услуги „Княгиня Мария Луиза“ в Пловдив

„Лайънс оранжерия“ - в полза на децата и младежите от Комплекса за социални услуги „Княгиня Мария Луиза“ в Пловдив

Инициативата е на Лайънс клуб Пловдив Филипополис в партньорство с Лайънс клуб Евридика и Лайънс клуб Пловдив

Lions Clubs International е най-голямата в света международна хуманитарна организация с 1,4 милиона членове от над 200 страни. В България Лайънс клубовете са 39 с над 800 члена, а младежката организация Leo обединява над 200 младежи в 11 клуба. Приоритетни са благотворителните дейности, свързани с опазване на зрението и превенция на диабета, борба с глада и помощ на хора в неравностойно положение, опазване на околната среда и за развитие на младежта.
 
Интересният проект „Лайънс оранжерия“ е реализиран наскоро по инициатива на Лайънс клуб Пловдив Филипополис в партньорство с Лайънс клуб Евридика и Лайънс клуб Пловдив в полза на децата и младежите от Комплекса за социални услуги „Княгиня Мария Луиза“ в Пловдив.
 
Историята започва през 2008 г., когато Лайънс членовете на Филипополис посещават за пръв път центъра от семеен тип за настаняване на деца. Бързо се сприятеляват и се превръща в традиция да даряват раници, тетрадки, книги и учебни пособия за първокласниците от дома в началото на всяка нова учебна година. Децата с вълнение посрещат новите си Лайънс приятели и им разказват за любимите си занимания – спорт, рисуване, кулинарство, градинарство... Комплексният център приютява деца без увреждания и преходно жилище за младежи от 16 до 20 г. В двора на дома има място за отглеждане на зеленчуци и децата активно се включват през топлите месеци на годината. В обмисляне как да помогнат на децата да растат и да се развиват в близка до домашната среда и да изграждат трудови навици, Лайънс приятелите се обединяват около идеята на Лайън Марин Калнев да построят оранжерия.
Той разказва:
„Любопитно им е да приготвят сами храната си, но за съжаление много малко от тях имат възможност да видят или да се включат в отглеждането на зеленчуци. В двора на дома имат отделено място за насаждения и децата активно се включват в отглеждането на зеленчуци през топлите месеци на годината – интересно им е и дори се хвалят с реколтата си.
Подготвяйки акцията за закупуване на учебни пособия за първокласниците на дома, си зададохме въпроса - с какво можем да бъдем полезни на децата, така че те да растат и развиват в по-близка до домашната среда?
 
Предвид професионалните ми интереси в земеделието, предложих на членовете от клуба изграждането на оранжерия с капково напояване и оросяване, както и засаждане на зеленчуци. Така децата ще имат възможност целогодишно да се занимават с отглеждането на растенията.“
 
Нужните средства започват да събират на „Горска седянка“ по време на Националната Лайънс конвенция през 2018-та, когато дистрикт управител е член на клуба Васил Клявков. Идеята е прегърната и от другите два Лайънс клуба в Пловдив и благодарение и на дарения на Лайънс членове от страната нужните средства са събрани.
 
„За изграждането на оранжерията членовете на Лайънс клуб Пловдив Филипополис положиха личен труд за почистването на предвидената площ от растителни остатъци, изкопаване на основи за конструкцията и канали за системата за капково напояване. Изградихме оранжерията , като през целия работен процес децата бяха около нас и задаваха въпроси свързани с процеса. С нетърпение очакваха да дойде и техния ред да се включат в дейностите.
 
Като стопани на градината и натрупали малко опит в градинарството, децата вече имаха предпочитания към определени зеленчуци за които да се грижат като марули , кейл, репички, домати, краставици и тиквички.
С гордост ни разказваха и за приготвени ястия от отгледаните зеленчуци - крем супа от зелето кейл. С голямо желание се включиха в подготовката на площта и засаждането на разсада, като останаха доволни, че имат възможност да бъдат близо до земята, да се научат на важни за живота дейности и да се грижат за природата“, каза още Марин Калнев.
Проектът за оранжерия на Лайънс Клуб Пловдив Филипополис съвместно с Лайънс Клуб Евридика и Лайънс Клуб Пловдив има своето бъдеще, защото клубът е и първият в България спонсор на два младежки Лео клуба – единият за младежи от 12 до 18 години, а другият наскоро обединил студенти от града под тепетата. С общи усилия проектът може да бъде продължен и в други социални центрове. Добрият пример е заразителен и вдъхновяващ, затова подобен проект за оранжерии в дворове на училища, детски градини и социални центрове ще реализират скоро и Лайънс и Лео от Стара Загора Августа.
 
За повече информация: www.lions.bg.
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.