Протеиновата култура има важно място в сеитбооборота на всяко стопанство
Около 20 процента от сеитбооборота в стопанството на сем. Горанова в землището на Кнежа е соя. Отглеждането на протеиновата култура подпомага натрупването на азот в почвата.
Соята, като суровина в хранително-вкусовата промишленост, е ценна и по тази причина потреблението й в световен мащаб се увеличава ежегодно.
Качественият соев шрот е един от най-ценните белтъчни фуражи от растителен произход. Има високи нива на протеин и лизин и ниско съдържание на метионин и цистин. Соевият шрот е изключително подходящ за хранене на селскостопански животни в комбинация с фуражи от зърнени и житни култури, както и със слънчогледовия шрот. Едно от най-сериозните му предимства е, че няма ограничение за количеството, добавяно в дажбите на животните, особено на свинете.
Успехът при отглеждането на соя зависи до голяма степен от избора на подходящ терен, навременната борба с плевелите и използването на подходящи хербициди. Културата е много сухоустойчива. Така например в района на Кнежа, където е и стопанството на семейство Горанови, могат да се получават добиви от порядъка на 200 до 250 кг/дка. Освен това отглеждането на протеинови култури се насърчава допълнително със субсидии на площ.