1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Наука и практика заедно за No-Till в България

Наука и практика заедно за No-Till в България

Чрез проект по подмярка 16.1 от ПРСР фермери и учени разработват иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие

Оперативната група „Иновативно земеделие за висока ефективност“ представлява обединение в социална система на ключови участници: зърнопроизводители от основни земеделски региони на страната като областите: Варна, Шумен, Плевен, Ловеч, Враца, София, Ямбол и Бургас. 
 
Ключов участник е Аграрен университет - Пловдив с екип от експерти, подбрани така, че да дадат максимална експертиза за основните аспекти на проблема.
 
Именно чрез обмена на опит, знания, факти, идеи, чрез системно мислене, чрез регулярни срещи и чрез споделяне на знания – от една страна, научни, от друга - практически и предприемачески, може да се изгради ефективна, полезна система за взимане на решения, които да доведат до повишаване на ефективността на стопанствата, прилагащи минимални обработки.
 
Очакваните ползи от проекта ще бъдат повишаване на ефективността, конкурентоспособността и подобряване на икономическото състояние не само на участващите в проекта фермери. 
Успешното реализиране на проекта ще има мултиплициращ ефект върху сектор Зърнопроизводство в България чрез широко разпространение на резултатите и популяризирането на устойчив модел за консервационно земеделие. Проектът ще има благоприятен ефект и върху опазването на околната среда. Надеждите са настоящият проект реално да насърчи обмена на знания и иновации между наука и практика в селското стопанство в България, защото земеделските стопани отдавна са осъзнали нуждата от експертна помощ, която обаче да не идва от представители на търговците на торове и препарати, а да е независима, базирана на научни знания и най-важното да решава конкретните проблеми ефективно, икономически изгодно и по възможност устойчиво. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.