1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Овощар: Сливите ми ги изкупиха на 42 ст./кг

Овощар: Сливите ми ги изкупиха на 42 ст./кг

Субсидиите са ниски, но тази година получихме допълнителни средства, които ни се отразиха добре

Количеството на плодовете за прясна консумация тази година е много малко. Рискът от разваляне на продукцията тласка мнозина овощари към преработвателните предприятия, независимо че там изкупната цена в повечето случаи е под себестойност. Такъв е и случаят със семейния бизнес на семейство Рабаджиеви от брезовското село Опълченец. 
Градината на семейство Рабаджиеви се състои от череши и сливи, които реализирали по договорни цени. Липсва сигурност и прогнозируемст и това е много голям проблем, казва младият Кунчо Рабаджиев. 
Сушата тази година ги ударила. Реколтата паднала почти 10 пъти надолу в сравнение с други години. Но пък подпомагането за сектора покрило част от разходите.
Преди няколко години Рабаджиеви засадили бадеми, следващата година очакват първата реколта. Пазарът на ядки е залят от орехи, казват те, но бадеми няма, затова решили да инвестират в тях. Искат да разширят овощната градина и тъй като работната ръка не стига, решили да закупят иновативна прибираща техника, а чрез Местната инициативна група да кандидатстват с проект за инвестиция в предприятие за преработка на плодовете и ядките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.