1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Розобер и розоварене – ритуали с привкус на българщина

Розобер и розоварене – ритуали с привкус на българщина

Водим ви в Музея на розата в Казанлък

Най-важното за един успешен розобер е самото гледане на розите. Оран, поддръжка, пръскане, но желанието е важно, разказва Мария Колева. За да да се запази розовият цвят, се бере сутрин много рано преди изгрев слънце. От 5 до 9.30-10 часа максимум. За да не се загуби качеството му, се поставя в кошници или кошове – така цветовете не се спарват.
Сградата на Музея на розата в Казанлък е построена през 2016 година, разказва Радослав Петков, уредник в музея. Представлява 1200 квадрата експозиционно пространство, на което се разказва за историята на българското розопроизводство, за традициите в района. На 31-ви май ще бъде открита изложба, съвместно с Исторически музей - София, която допълва и показва нови неща от фондовете на Исторически музей – Искра, свързани с Казанлъшка маслодайна роза.
В двора на Музея на розата в Казанлък има розоварна, в която по изкуствен път се показва процесът на добиване на розово масло или розова вода. Посетителите могат да проследят цялата история на българското розопроизводство във времето и до наши дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.