1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Страната ни е в топ 10 по износ на билки

Страната ни е в топ 10 по износ на билки

Търсят се лечебни растения, които са чисти от пестициди

Билкосъбирачите у нас намаляват. Билки има, но няма кой да ги събира. Страната ни е в десетката по износ на лечебни растения. В Европа сме първенци по видове, събиране и износ, но не и като билкопреработватели.
Характерни за страната ни са ментата и лайката, които имат антисептично и успокояващо действие. Отварата пък от Мурсалски чай оказва антиоксидантно и имуностимулиращо действие върху човешкия организъм, разказа технологът Антон Лазаров.
 
Вече не се търси самата билка, а активното й вещество. Също така се търсят лечебни растения чисти откъм различни пестициди, алкалоиди, въглеводороди и други съставки.
Повече 80 % от събраните билки у нас отиват за износ в над 50 държави по света. Страната ни изнася предимно за Германия, Испания, Италия, Франция, Америка, Русия и Азия.
Ежегодно Министерство на околната среда и водите издава заповед, която определя билките под специален режим. Съответно има забранени билки, които въобще не трябва да се събират. Има и такива, които са с квоти по райони. За тях се подава заявление до края на годината от пунктовете за събиране. След това се определя кой какви количества може да събере. Забранените билки са дивата валериана, дивата пищялка, дивата ружа. Игликата е квотна билка. Под специален режим е и божурът. Десетки билки са ограничени. Много от тези обаче, които са забранени или ограничени, се култивират.
 
Старите хора казват: За всяка болка - има билка. Но когато става въпрос за лечение, хората трябва да се обръщат към хомеопати, фармаколози, хора, които са специалисти. Защото всяка билка крие освен лечебни свойства и доста опасности.
 
Иначе билките трябва да се консумират превантивно, под формата на чайове, внимателно дозирани, подбрани и комбинирани. А чаят като цяло е традиция. И мода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.