1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Възраждане на родни сортове винено грозде

Възраждане на родни сортове винено грозде

Българското вино има нужда по-добър имидж и маркетинг на световната сцена

Тайната на доброто вино е много работа и в лозето, и в избата. Това споделя Станимир Стоянов, който е председател на Регионалната лозаро-винарска камара - Мизия, инженер-технолог и консултант. Той допълва, че българските винопроизводители през последните години припознаха местните сортове грозде и успешно работят с тях.
 
Към основните сортове грозде Каберне Совиньон, Мавруд и Памид в България се засадиха и по-нетрадиционни, както и типично български, споделя Стоянов. По инициатива на Съюза на енолозите са възродени родните сортове, защото те почти били загубили промишлено значение.
 
В момента над 70 % от българските изби работят с поне един типично български сорт. Естествено избите спазват изискванията и към предпочитанията на международния пазар.
 
Българското вино определено има нужда по-добър имидж и маркетинг на световната сцена, подчерта Станимир Стоянов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.