1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Зърнопроизводители и администрация - горещ дебат

Зърнопроизводители и администрация - горещ дебат

Очи в очи - по най-тревожните теми в земеделието

Повече от 3 часа дебати по същество и въпроси директно към земеделския министър и експертите от ведомството – по тази причина националният агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите е едно от най-чаканите събития на годината. Горещата тема днес – зелената архитектура. 
Ако след 2023 г. един земеделец откаже да получава субсидии по стратегическия план, ще бъде ли санкциониран. И ако да – на какво основание ще бъде глобен, попита производителят Петьо Христов. 
 
Друг проблем – поясите и одържавяването на частни и общински земи. Радостина Жекова от Добруджанския институт на зърнопроизводителите поиска проверка по този казус, който всъщност засяга десетки общини и земеделски стопани.
 
Напояването – гореща тема лично за служебния земеделски министър и за всички фермери. В най-бърз порядък след Нова година ще се разписват нормативни указания, свързани с всички мерки от Националния план за възстановяване и устойчивост и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, които имат отношение към напояването. Земеделците питат за водните сдружения.
 
Националната асоциация на зърнопроизводителите е най-силната браншова организация в аграрния сектор. Закон за браншовите организации – темата за пореден път беше сложена на масата – на десетия национален агросеминар на НАЗ. И по нея беше дебатирано по същество. Изводите са недвусмислени – нужна е политическа воля, която да създаде спокойна и трайна бизнес среда – за всички, които работят за хляба на България. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.