1. Начало
  2. Видеа
  3. Растителна защита
  4. Монсанто със серия от семинари посветени на рапицата

Монсанто със серия от семинари посветени на рапицата

Първата проява събра земеделски производители от района на Стара Загора

Семинар посветен на рапицата събра земеделски производители, чийто земи се намират в област Стара Загора. Темата на форума беше "Защо трябва да се сее рапица". „Бих казал, че имаме най-малко две причини. Първата от тях – това е стабилната международна цена на културата, обясни Николай Черкезов, управител на Монсанто България.

Втората причина е обусловена от концепцията на Монсанто за гарантиран добив през целия вегетационен период. Тази година сме погледнали по един различен начин на продуктите, които предлагаме, както и на концепциите, които предлагаме – като един вид застраховки. Всеки един отделен етап от развитието  на рапицата ние сме се опитали максимално да подсигурим рисковете, които поемат фермерите, подчерта Нели Стоянова, технически представител за ключови клиенти на Монсанто България. Като започнем от покълване и поникване и стигнем до застраховка против суша, минавайки по развитието на цикъла – следващата гаранция, която даваме това е застраховката срещу есенните и пролетните форми на фомата. Освен това те имат толерантност към ниски зимни температури, особено ако се успели да влязат в подходяща фаза за зимуване, когато кореновата шийка е добре развита, корена е добре развит, има необходимият брой листа.

За първи път в България Монсанто предлага през тази година новия си Клиърфилд хибрид рапица устойчив на синя китка -  ДК Имарет CL. Синята китка е проблем, който се разпространява изключително бързо в Южна България. Много ферми страдат от този проблем. В същото време българският пазар се нуждае от нов Клиърфилд продукт. Имарет е с подобрено маслено съдържание, подобрен добивен потенциал.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.