Генетиката на Косад Семанс – устойчива на екстремни климатични условия

Доказателство за това са опитните полета с рапица и пшеница в Добруджа

Изборът на качествена селекция винаги дава резултат. В това са се убедили земеделски производители от Добричка и Силистренска област, които залагат на френската генетика на Косад Семанс. По време на открити дни те представиха опитни полета с рапица и пшеница. В земеделската кооперация „Нива 93“ в с. Професор Иширково се обработват 30 000 дка, 4300 от тях са засети с рапица. Въпреки трудните климатични условия, представените девет хибрида рапица са в добро състояние, отчита Велика Славова, председател на кооперацията.

Опитът показва, че заложените хибриди са изключително устойчиви на болести, предизвикани от обилните дъждове и високата влажност през тази година. Няма полегнали растения, шушулките са здрави, няма заболявания. Всичко това гарантира високи добиви по време на жътва.

Цялото портфолио на Косад семанс при всички култури е заложено на опитни полета в стопанството на Живко Василев от добричкото село Паскалево. Фермерът наблюдава развитието на тази генетика през последните две години при коренно различни условия.

Предлаганите сортове пшеници са с отлични хлебопекарни качества, устойчиви на полягане. Важно условие е да се сеят с ниска посевна норма. Компанията ще излезе наесен и с нови предложения при пшеницата.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.